Název:
Ověření účinku biologického aditiva (WEFASAN Classic) na výnos ječmene jarního v podmínkách konvenčního zemědělského podniku
Autoři:
Panoc, Jan Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Biologické aditivum Wefasan Classic je pomocnou půdní látkou, která aktivuje činnost půdních mikroorganismů. Dochází poté ke kypření a provzdušnění půdy a zabránění vyluhování rozpuštěných minerálních látek ve vodě. Minerální látky jsou následně ve vyšším množství dostupné pro rostlinu, která pak vykazuje lepší zdravotní stav, a zvyšují se její výnosy. Cílem této práce bylo zjistit, zda je aditivum schopné zvýšit výnos zrna. Pokus byl prováděn na ječmenu jarním ve dvou výrobních oblastech. První oblastí byla kukuřičná oblast, druhou řepařská. Byly použity dvě varianty: jednorázová aplikace plné dávky, aplikace dělené dávky. Tyto varianty byly následně srovnány s kontrolní neošetřenou variantou. Byl sledován výnos a další ukazatele důležité pro sladovnickou kvalitu. Po analýze bylo zjištěno, že u žádného ze sledovaných parametrů nebyly statisticky významné rozdíly mezi kontrolní variantou a variantami, které byly ošetřeny aditivem.Biological additive Wefasan Classic is a helping soil substance which supports activity of soil micro-organisms. Then the soil is full of air and dissolved mineral substances are not lost in the free soil water. After that these mineral substances are more available for a crop. These crops have better health and higher yield. The aim of this thesis is finding out of beneficial effect on the higher yield of the crop. Research was realized in two production areas. The first area was the corn production area, the second was the beet production area. For the research was used two variants: an application of the full amount of the aditive, an application the separate amount of the aditive. These two variants was compared with the variant without the application of the additive. The yield and the matling quality of the grain were evaluated. After the analysis the conclusion was formulated. Differences between variants, which was applicated by the additive and the variant without the application, was inconclusive.
Klíčová slova:
biologické aditivum; ječmen jarní; pomocná půdní látka; Wefasan Classic