Název:
Hygiena získávání mléka a jeho kvalita
Autoři:
Němcová, Michaela Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato závěrečná práce se zabývá problematikou hygieny získávání mléka a jeho kvalitou. Tyto dva pojmy spolu velmi úzce souvisí, a pokud chceme produkovat kvalitní mléko, je nezbytné se zabývat jak správným zacházením s mlékem během a po dojení, odpovídající sanitací a dodržování hygienických požadavků, tak také správnými zootechnickými zásadami. Úvodní část mé práce je zaměřena na chov dojnic, způsoby jejich ustájení, výživy a jejich reprodukční cyklus. Následuje proces dojení, přehled typů dojíren a problematika robotizovaného a vícečetného dojení. Dále tato práce popisuje zacházení s mlékem po nadojení a také jakost mléka a její jednotlivé parametry. Věnuji se zde také mastitidám, jako nejrozšířenějšímu onemocnění dojnic. Poslední velká kapitola mé práce se zaobírá hygienou a sanitací v podstatě všeho, co přijde do styku s dojnicí, jejím vemenem, nebo samotným mlékem, protože to je pro výslednou kvalitu mléka naprosto stěžejní.This final work deals with the hygiene of the milk and its quality. These two concepts are closely related, and when we want producing quality milk, it is necessary to examine how the right treatment with milk during and after milking, adequate sanitation and hygiene compliance requirements, as well as right zootechnical principles. The introductory part of my work is focused on dairy farming, ways of their stabling, feeding, and their reproductive cycle. Following the milking process, overview of the types of milking parlors and robotic and multiple milking. This work describes the handling of milk after milking and milk quality and its various parameters. This part deals with mastitis as well as the widely disease of dairy cows. The last big chapter of my thesis deals with hygiene and sanitation basically anything that comes into contact with the cow, the udder or the milk itself, because it is the quality of the resulting milk absolutely crucial.
Klíčová slova:
dojení; hygiena; kvalita; mléko