Original title:
Potravní neofobie a potravní preference u hlodavců (Rodentia), vliv sociálního učení.
Translated title:
Food neophobia and food preference in rodents (Rodentia) and its interaction with social learning.
Authors:
Rudolfová, Veronika ; Landová, Eva (advisor) ; Telenský, Petr (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Neofobie (strach z neznámého) je první ochranou hlodavců před pozřením nebezpečné potravy. Po překonání prvotního strachu začne jedinec novou potravu samplovat (brát si malé kousky). Na základě zkušeností s jednotlivými typy potravy si zvíře vytváří averze pro nebezpečnou potravu a potravní preference pro potravu bezpečnou a nutričně výhodnou. Tyto mechanismy potravního chování se může jedinec naučit individuálně, ale potravní chování jedinců ovlivňují také další jedinci, obzvláště u sociálně žijících druhů. To, jestli se jedinec bude učit podle svých zkušeností, nebo podle jiných jedinců, záleží na situaci a prostředí, ve kterém se zvíře nachází. Klíčová slova: potravní neofobie, potravní preference, sociální učení, individuální učení, Rodentia, RattusNeophobia (fear of novelty) is first protection from ingesting potentially dangerous food in rodents. After overcoming the fear an animal begins to sample the food (take small parts). The animal then forms an aversion to dangerous food and preference for safe and nutritionally favourable food on the grounds of its experience with its ingestion. These mechanisms of behaviour towards food can be learned individually but an individual's behaviour is also influenced by other animals, especially in social animals. Whether an individual will act on its own experiences and therefore learn or if it will learn from others, depends on the situation and the environment in which the animal currently is. Key words: food neophobia, food preferences, social learning, individual learning, Rodentia, Rattus
Keywords:
food preferences and observation learning; neophobia; neofobie; potravní preference; učení odpozorováním
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/72040