Original title:
Materiály fotbalové obuvi
Translated title:
Materials of football shoes
Authors:
Ponížil, Ondřej ; Doležal, Pavel (referee) ; Molliková, Eva (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství Abstract:
[cze][eng]
Tato práce pojednává o materiálech fotbalové obuvi a o možnostech technologického zpracování těchto materiálů. Práce je rozdělena do tří částí. V úvodní části jsou shrnuty základní fotbalová fakta a je zde popsán historický vývoj konstrukce fotbalové obuvi včetně hlavních výhod a nevýhod. Druhá část se zabývá prodyšnými materiály, které dosahují dostatečně ohebnosti a odolnosti proto, aby mohli sloužit jako svršek obuvi. V této částí jsou také popsány vlastnosti a nejpoužívanější technologie zpracování syntetických usní. Závěrečná část práce se zabývá polyamidy a termoplastickými elastomery ze kterých jsou vyráběny podrážky včetně lisovaných špuntů, které jsou specifickou části fotbalové obuvi.
This thesis is about materials of football boots and possibilities of their technological process. The thesis is divided into three main parts. The introduction part contains the basic facts about football and there is also a description of historical development of the football boots which includes advantages and disadvantages of the structure at that time. The second part presents permeable, flexible and durable materials which can be used to produce the upper part of the boots. In this part there are described attributes of the most common technological process which produces synthetic leathers. The final part is about polyamides and thermoplastics elastomers from which the football soles are made.
Keywords:
football boots; nonwoven fabric; synthetic leather; thermoplastic elastomer; fotbalová obuv; netkané textilie; syntetická useň; termoplastické elastomery
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/66799