Original title:
Stanovení základních chemických charakteristik ostružinové pulpy
Translated title:
Determination of basic chemical characteristics of blackberry pulp
Authors:
Pilátová, Anna ; Diviš, Pavel (referee) ; Vespalcová, Milena (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením vybraných chemických charakteristik šťávy, pulpy a extraktu připravených z plodů ostružiníků dvou druhů, českých a ukrajinských. Teoretická část obsahuje botanickou charakteristiku ostružiníku křovitého, obsah účinných látek v jeho plodech a možnosti využití ostružin v potravinářství. Další kapitoly jsou věnovány popisu fenolických látek a postupům stanovení pH a titrační kyselosti ovocných šťáv manuálními metodami. V experimentální části byla porovnána 2 extrakční činidla pro extrakce anthokyanových barviv z ostružinových výlisků. Dále byly stanoveny vybrané chemické a fyzikální vlastnosti získaných extraktů, ostružinové šťávy a pulpy z ostružin. Analyzovány byly jednak české ostružiny a jednak ostružiny sbírané ve volné přírodě na Ukrajině. Z hlediska obsahu anthokyanových barviv byla lepším extrakčním činidlem směs destilované vody a ethanolu v poměru 1 : 1. Po 14 hod. macerace bylo získáno ze 100,0 g ostružinových výlisků 150,4 mg anthokyanových barviv. U extraktů z ostružinových výlisků byla stanovena mnohonásobně vyšší koncentrace anthokyanových barviv než u vzorků šťávy a pulpy. Extrakt z ukrajinských ostružin obsahoval 197,4 mg CGEdm-3 a extrakt z českých ostružin 150,4 mg CGEdm-3. I fenolických látek bylo nejvíce stanoveno v extraktech. U ukrajinských ostružin to bylo 3501,9 mg GAEdm-3 a u českých 3256,1 mg GAEdm-3.
This bachelor thesis deals with determination of selected chemical characteristics of juice, pulp and extract prepared from blackberry of two species, from The Czech Republic and Ukraine. The theoretical part contains the botanical characteristics of blackberry, the content of active substances and possibilities of use of blackberries in the food industry. The following chapters focus on the description of phenolic substances and the determination of pH and titration acidity of fruit juices by manual methods. In the experimental part, two extraction solvents were first compared for extraction of anthocyanins from blackberry moldings. Furthermore, the selected chemical and physical properties of extracts, juice and pulp from blackberries were determined. The analysis was carried out for blackberries from the Czech Republic and Ukraine. A 1 : 1 mixture of distilled water and ethanol was a better extraction solvent for the content of anthocyanins. After 14 hours of maceration 150.4 mg of anthocyanins was obtained from 100,0 g of blackberry moldings Extract from blackberry moldings has been determined to have a much higher concentration of anthocyanins than juice and pulp. The extract of Ukrainian blackberries contained 197.4 mg CGEdm-3 and extract of Czech blackberries 150.4 mg CGEdm-3. Also phenolic substances had the highest concentration in extracts. Ukrainian blackberries contained 3501.9 mg GAEdm-3 and Czech blackberries contained 3256.1 mg GAEdm-3.
Keywords:
Blackberry (Rubus fructicosus agg.); pH; reducing sugars; soluble solids; titratable acidity; total anthocyanins and total phenolics.; total solids; anthokyanová barviva; fenolické látky.; Ostružiník křovitý (Rubus fructicosus agg.); pH; redukující cukry; refraktometrická sušina; sušina; titrační kyselost
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/65624