Original title:
Postprandiální změny hormonů příjmu potravy u pacientek s anorexia nervosa a bulimia nervosa.
Translated title:
Postprandial changes of gastrointestinal hormones in patients with anorexia nervosa and bulimia nervosa.
Authors:
Sedláčková, Dana ; Nedvídková, Jara (advisor) ; Smitka, Kvido (referee) ; Bílek, Radovan (referee) Document type: Doctoral theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Úvod: Záměrem této práce bylo přispět k současnému výzkumu gastrointestinálních peptidů ghrelinu, obestatinu, neuropeptidu Y (NPY) a peptidu YY (PYY) u pacientek s anorexia nervosa (AN) a bulimia nervosa (BN). Tyto hormony mají důležitou úlohu při regulaci příjmu potravy a energetické homeostázy a jejich sekrece je narušená u osob s poruchami příjmu potravy. Protože konzumace různých nutrientů může vyvolávat různé plazmatické reakce těchto hormonů, sledovali jsme plazmatické hladiny ghrelinu, obestatinu, NPY a PYY po konzumaci snídaně s vysokým obsahem sacharidů (HC) a snídaně s vysokým obsahem proteinů (HP) v rámci jídelních testů prováděných pod lékařským dohledem. Metody: Sledovány byly plazmatické hladiny hormonů po konzumaci sacharidové a proteinové snídaně u pacientek s AN (celkem n = 14; age: 24,6 ± 1,8 years, BMI: 15,3 ± 0,7), BN (celkem n = 15; age: 23,2 ± 1,7 years, BMI: 20,5 ± 0,9) a zdravých žen (celkem n = 14; age: 24.9 ± 1.4 years, BMI: 21.1 ± 0.8). Krev byla odebírána z kubitální žíly s použitím intravenózní kanyly, první odběr proběhl před jídlem a další odběry v časech 30, 60, 90, 120 a 150 min po jídle. Plazmatické hladiny hormonů byly stanoveny při použití komerčně dostupných RIA kitů. Výsledky: Pacientky s AN i BN měly významně zvýšené bazální i postprandiální hladiny...Background: The present work was aimed to contribute to current research of gut-brain axis peptides ghrelin, obestatin, neuropeptide Y (NPY) and peptide YY (PYY) in women patients with anorexia nervosa (AN) and bulimia nervosa (BN). These hormones play an important role in regulation of food intake and energy homeostasis and their secretion is disturbed under conditions of eating disorders. Various types of consumed macronutrients may induce different plasma hormone responses, therefore we studied plasma levels of ghrelin, obestatin, NPY and PYY after consumption of a high-carbohydrate (HC) and high- protein (HP) breakfast within the meal tests performed under medical supervision. Methods: Plasma hormone responses to high-carbohydrate and high-protein breakfast were examined in patients with AN (total n = 14; age: 24,6 ± 1.8 years, BMI: 15,3 ± 0,7), BN (total n = 15; age: 23,2 ± 1,7 years, BMI: 20,5 ± 0,9) and healthy controls (total n = 14; age: 24,9 ± 1,4 years, BMI: 21,1 ± 0,8). Blood samples were drawn from the cubital vein using an intravenous cannula, the first blood drawn was collected before meal, and then 30, 60, 90, 120 and 150 min after breakfast consumption. Plasma hormone levels were determined by commercially available RIA kits. Results: Fasting and postprandial plasma obestatin...
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/45198