Název:
Vliv růstové fáze na aktivaci H+-ATPázy glukózou u kvasinek Saccharomyces cerevisiae
Překlad názvu:
Effect of the growth phase on the glucose activation of the H+-ATPase in the yeast Saccharomyces cerevisiae
Autoři:
Hopjan, Miroslav ; Gášková, Dana (vedoucí práce) ; Štěpánek, Josef (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Použítím kmene kvasinek Saccharomyces cerevisiae AD1-3 je zkoumán vliv aktivace H+-ATPasy glukózou na velikost membránového potenciálu v závislosti na fázi růstu. Použitý kmen kvasinek byl charakterizován pomocí jeho růstového prolu. Dále byla pro tři fáze růstu (konkrétně exponenciální, diauxickou a postdiauxickou) změřena míra aktivace H+-ATPasy pomocí metody měření barvících křivek založené na uorescenční sondě diS-C3(3). Závěrem byl zkoumán dopad dlouhodobého působení glukózy na aktivitu H+-ATPasy.Using the Saccharomyces cerevisiae AD1-3 strain, we tested the eect of glucose activation of H+-ATPase on value of the membrane potential. With the grow prole we described this yeast strain. Then using the method of dyeing curve based on uorescent dye diS-C3(3) we measured the size of glucose activation of H+-ATPase through three grow phase (exponencial, diauxic, postdiauxic). Finally, we studied impact of prolonged glucose treatment on activation of H+-ATPase.