Novinář a politik Hubert Ripka: do roku 1945 - Pavlát, David (Univerzita Karlova, Ovocný trh 5, 116 36 Praha 1, http://cuni.cz/, 2009)
Česká historiografie dosud nevěnovala odpovídající pozornost významnému novináři, historikovi, publicistovi a jednomu z předních představitelů národněsocialistické strany, politikovi demokratického smýšlení Hubertu Ripkovi (1895-1958). Cílem předkládané práce se proto stalo zachycení života této významné osobnosti českých a československých dějin 20. století. Z důvodu značného rozsahu jeho novinářské a politické činnosti byl za mezník zvolen rok 1945, kdy se dne 17. května Hubert Ripka po šestiletém období exilu vrátil do osvobozeného Československa.1 Rigorózní práce, jejímž základem se stala práce diplomová, prošla několika rozsáhlejšími a řadou drobných úprav v rozsahu celého textu. Rozšířena byla především kapitola Program "Demokracie řádu a činu" (3. 4. 2.), která se v původním textu zaměřila na vlastní program, na němž se Ripka podílel, a na srovnání jeho závěrů se závěry soudobého sociálnědemokratického programu Co chtějí socialisté. V rigorózní práci byl program začleněn do širších souvislostí první poloviny 30. let 20. století, které byly stimulem pro vznik nejen těchto dvou výše zmiňovaných programů, ale i dalších pokusů o nápravu společenských poměrů a o úpravu demokratického uspořádání, která se pod tlakem dynamického vývoje nacistického Německa a prohlubující se hospodářskou krizí jevila jako...