Original title:
Vliv rozptýlené výztuže na průběh zrání polymercementových hmot
Translated title:
Dispersed reinforcement influence on the maturation of polymercement materials
Authors:
Zaťko, Petr ; Jakubík, Aleš (referee) ; Bydžovský, Jiří (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební Abstract:
[cze][eng]
Diplomová práce je zaměřena na polymercementové hmoty s rozptýlenou výztuží. Cílem této práce je navrhnout vhodnou recepturu polymercementové malty a sledování vlivu rozptýlené výztuže na průběh zrání těchto hmot a fyzikálně-mechanické vlastnosti. Také je sledován vliv působení vysokých teplot na vlastnosti této malty. Důraz je kladen na využití alternativních surovinových zdrojů a vedlejších produktů. Bylo použito směsné pojivo z cementu a strusky a příměsí z mikrosiliky. Jako rozptýlená výztuž byla zvolena vlákna na bázi recyklované celulózy a byla srovnána s komerčními polypropylenovými vlákny.
The diploma thesis is focused on polymercement materials with dispersed reinforcement. The aim of this work is development of suitable polymercement mixture and monitoring of the impact of dispersed reinforcement on the course of maturation of these materials and physico-mechanical properties. The effect of high temperatures on the properties of the mortar is also examined. Emphasis is placed on the use of alternative resources and byproducts. Mixed binder of cement and slag and admixture of microsilica was used. Recycled cellulose was used as dispersed reinforcement and was compared with commercial polypropylene fibers.
Keywords:
addition agent; alternative raw materials; blended binder; cement; dimensional changes; dispersed reinforcement; maturing; physico-mechanical parameters; polymer modifier; Polymercement materials; recycled cellulose.; thermal load; alternativní suroviny; cement; fyzikálně-mechanické parametry; Polymercementové hmoty; polymerní modifikátor; příměsi; recyklovaná celulóza.; rozměrové změny; rozptýlená výztuž; směsné pojivo; teplotní zatížení; zrání
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/64292