Název:
Možnosti uplatnění regionálních receptů (případová studie jedné venkovské lokality)
Překlad názvu:
The possibilities of using local recipes (a case study of one rural locality) Podorlicka
Autoři:
Rojková, Soňa ; Lošťák, Michal (vedoucí práce) ; Markéta, Markéta (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zaměřuje na možnosti uplatnění místních, zvláštních a tradičních receptů v oblasti Podorlicka a to zda mohou tyto recepty proniknout na jídelní lístky do stravovacích zařízení v tomto regionu. Práce je rozdělena na dvě hlavní části a to na teoretickou a praktickou. První část se zaměřuje na teoretická východiska, všeobecné informace o gastronomii, to jak globalizace ovlivňuje chod a rozvoj regionů, na trvalou udržitelnost zemědělství v regionech, inovace, na teorii tranzice, na velmi stručnou historii české gastronomie a v neposlední řadě také na vývoj kuchařských knih. Zmiňuje jednu z nejznámějších českých kuchařek 19. století paní Magdalenu Dobromilu Rettigovou, která v oblasti Podorlicka, konkrétně ve městě Rychnov nad Kněžnou prožila nejlepší část svého života a napsala zde kuchařskou knihu pod názvem Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcery české a moravské. Tato kniha se stala bestsellerem 19. století a vycházela po dalších 100 let. Druhá část této práce je tzv. praktická a reprezentuje sociologický výzkum, který byl prováděn pomocí několika výzkumných technik a to dotazníkového šetření, studiem dokumentů a také pomocí interview a focus group. Pomocí těchto výzkumných technik byly zjišťovány informace týkající se sběru zvláštních a tradičních receptů pro tuto oblast tj. Podorlicko, to zda obyvatelé Podorlicka znají tyto recepty, zda jídla z těchto receptů jsou nabízeny na jídelních lístcích ve stravovacích zařízeních v tomto regionu a to zda by provozovatelé stravovacích zařízení byli ochotní nabízet tyto pokrmy na svých jídelních lístcích ve větší míře, než doposud. This diploma thesis focuses on the possibilities of using local, traditional and unusual recipes in the region of Podorlicko and if this recipes can get through the menus in the local restaurants. The thesis is divided into two main sections, the theoretical and the practical one. The first part concentrates on theoretical background, basic information about food and gastronomy in general, how globalization affects the development of the regions, on the sustainability of farming in the regions, on the innovations, on the theory of transition, the brief history about Czech gastronomy and Czech cooking books as well. It also mentions one of the most famous Czech cook of the 19th century of Mrs. Magdalena Dobromila Rettigová who in Podorlicko especially in Rychnov nad Kněžnou spent the best part of her life and wrote here a cook book which was called Domácí kuchařka aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcery české a moravské. This book became a bestseller of the 19th century and was published for another following 100 years.
The second part, the practical one represents a sociological research which was conducted through a several research techniques such as questionnaire survey, study of documents, interview and focus group. By using these techniques were investigated information concerning the collection of special and traditional recipes for this area Podorlicko, if residents of Podorlicko know these kinds of recipes, if these recipes can be offered on the menus in local restaurants, if the owners of the restaurants could be willing to offer these kinds of dishes on the menus more frequently than before.
Klíčová slova:
gastronomie; globalizace; inovace; jídelní lístek; kuchařka; místní recepty; potraviny; restaurace; rozvoj regionů; udržitelný rozvoj