Název:
Vliv současné úpravy značení potravin na nákupní rozhodování spotřebitele
Překlad názvu:
Influence of the current legislation on food labeling to consumer´s purchase decisions
Autoři:
Erlebach, Jan ; Šánová, Petra (vedoucí práce) ; Markéta, Markéta (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se věnuje hlavním aspektům nákupního chování spotřebitelů a využití sledovaných známek kvality u potravin. Cílem je identifikovat znalost a míru využití systému informací poskytovaných k označování potravin a vliv vybraných potravinových značek na nákupní chování českých spotřebitelů. Dílčím cílem je pak provedení praktického ověření správnosti a úplnosti značení na vybraném vzorku potravin. V rámci metodologie je použita metoda popisu, komparace, analýzy a syntézy a dále metoda kvantitativního výzkumu - formou standardizovaného dotazníku. Provedená šetření mimo jiné potvrdila souvislost mezi výběrem a nákupem potravin s logy kvality
a původu a znalostí nového potravinovém značení, naopak nebyla prokázána souvislost mezi novým značením a četností nákupů a ani souvislost mezi nákupem potravin podle jejich vzhledu a informací na obalech a novým potravinovým značením. Závěrem jsou navržena doporučení a směry ke zlepšení možností využití potravinového značení.
The thesis is focused on the main aspects of consumer´ s shopping behaviour and the utilization of monitored signs of quality of groceries. The aim of this paper is to identify the familiarity with the set of information given for food labeling and the rate of its use as well as the impact of chosen brands on shopping behaviour of Czech consumers. The key aim of this work is to verify the accuracy completeness of labeling on a sample of groceries. The main methods of this quantitative research were the standardized questionnaire as well as description, comparison, analysis, and synthesis. The results of this research showed the connection between the choice and groceries purchase and its look and the information on the wrapping and the new food labeling. This thesis also wants to propose the possible ways how to improve the food labeling and its use.
Klíčová slova:
harmonizace; označování; potraviny; právní předpisy; rozhodování; spotřebitel; změny