Název:
Zastoupení biologicky aktivních látek v semenech révy vinné (Vitis vinifera L.)
Překlad názvu:
Representation of biologically active substances in the grape seeds (Vitis vinifera L.)
Autoři:
Horníčková, Štěpánka ; Hejtmánková, Alena (vedoucí práce) ; Vlastimil, Vlastimil (oponent) Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Semena 41 bílých a 22 modrých odrůd hroznů révy vinné, jako vedlejší produkt při výrobě vína, pěstovaných v šesti různých vinařských oblastech byly analyzovány spektrofotometricky na obsah celkových polyfenolů (TP) a fosforu (P). Celkový obsah tokolů (TC) včetně jejich jednotlivých forem byl analyzován metodou HPLC-FLD a vybrané kovy (Ca, Mg, Na, K, Fe, Zn, Cu, Mn) metodou AAS. Obsah TP a TC v semenech révy vinné byl ovlivněn především odrůdou, zatímco hladiny stopových prvků (Cu, Mn, Zn) a obsahy P a K oblastí pěstování vinné révy. Nejvyšší hladiny TC a TP byly nalezeny v semenech bílých odrůd. Odrůda hroznů révy vinné měla také významný vliv na obsah gama-tokotrienolu, barva odrůdy ovlivňovala obsah alfa-tokotrienolu. Semena révy vinné pěstované v České vinařské oblasti obsahovala vyšší koncentrace makroelementů s výjimkou P, avšak nebyly nalezeny žádné významné rozdíly mezi lokalitami pěstování. Rok sklizně měl významný vliv na obsah TP, Fe a Cu. Výsledky potvrdily značný potenciál semen révy vinné, vedlejšího produktu v procesu vinifikace, jako cenný zdroj látek s vysokou přidanou výživově prospěšnou hodnotou, antioxidantů polyfenolů a tokolů a současně makroelementů a stopových prvků, pro použití jako aditiva do krmiv pro hospodářská zvířata.Seeds of 41 white and 22 blue vine varieties cultivated on six vine-growing areas were assessed as a by-product after winemaking on the contents of total polyphenols (TP) and phosphorus (P) spectrophotometrically, total tocols (TC) including individual tocols by HPLC-FLD, and metals (Ca, Mg, Na, K, Fe, Zn, Cu, and Mn) by FAAS. Remaining TP and TC levels were mainly affected by the variety, while levels of microelements (Cu, Mn, and Zn) and P or K by the vine-growing area. The highest TC and TP levels were found in the seeds of white varieties. Varieties of grape seeds have significant impact on the gamma-tocotrienol content. The color of grape varieties has significant impact on alpha-tocotrienol content. Grape seeds from grape cultivated on the Czech growing area contained higher levels of macroelements except P, however no significant differences between growing areas have been found. The crop year has significant influence on TP, Fe and Cu content. Results herein revealed the considerable potential of grape seeds, a by-product of the vinification process, as a valuable inexpensive source of high added value of nutritionally beneficial compounds - polyphenol and tocol antioxidants and macro- and microelements for use as feed additives in animal nutrition.
Klíčová slova:
celkový obsah polyfenolických látek; makroelementy; matoliny; mikroelementy; tokoly