Název:
Podnikatelský plán
Překlad názvu:
Business Plan
Autoři:
Krejsová, Martina ; Pilař, Ladislav (vedoucí práce) ; Jakub, Jakub (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá podnikatelským plánem. V teoretické části jsou na základě studia odborných publikací vymezeny základní pojmy spojené s podnikáním a charakterizovány jednotlivé části podnikatelského plánu. Praktická část práce obsahuje přímo konkrétní podnikatelský záměr pro založení kavárny na studentských kolejích. Pro identifikaci příležitostí, hrozeb, silných a slabých stránek tohoto záměru jsou provedeny analýzy vnějšího a vnitřního prostředí, na základě kterých jsou generovány jednotlivé strategie pro úspěšnou realizaci projektu. V důsledku provedeného marketingového výzkumu byly zjištěny potřebné informace o spotřebitelském chování cílového trhu a vytvořena odpovídající marketingová strategie. V návaznosti na provedené analýzy je sestaven finanční plán, který uvažuje se třemi různými variantami návštěvnosti kavárny: optimistickou, realistickou a pesimistickou. Následuje využití ukazatele čisté současné hodnoty, vnitřního výnosového procenta a doby návratnosti k vyhodnocení zvažované investice. V závěru podnikatelského plánu jsou identifikována rizika projektu a navržena vhodná opatření k jejich eliminaci. Diplomová práce slouží k ekonomickému vyhodnocení zvažovaného podnikatelského záměru.This thesis deals with business plan. Theoretical part of this thesis defines basic terms related with entrepreneurship and covers business plan elements based on available professional literature. Practical part encompasses a particular business plan for starting a café in a students dorm. To identify potential opportunities, threats, strengths and weaknesses of this business plan analysis has been performed based on which particular strategies for successful project realization are provided. As a result of conducted marketing research essential information about target market consumer behavior has been gathered and appropriate marketing strategy has been decided. Subsequently to the performed analysis a finance plan is compiled, considering three scenarios of café attendance: optimistic, realistic and pessimistic. A practical usage of a net present value, internal rate of return and payback period to evaluate the considered investment follows. In the business plan conclusion project risks are identified and suitable measures for their elimination are suggested. This thesis aims at economical evaluation of the considered business plan.
Klíčová slova:
analýza konkurenceschopnosti; analýza vnitřního prostředí; analýza vnějšího prostředí; ekonomická analýza; podnikatelský plán; Porterova analýza; STEP analýza