Název:
Kritická místa pěstování vinné révy v ekologickém zemědělství.
Překlad názvu:
Critical points of grapevine growing in organic farming.
Autoři:
Volfová, Kateřina ; Kuchtová, Perla (vedoucí práce) ; Jadrná, Petra (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Česká zemědělská univerzita v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Světově nejrozšířenější produkční systém konvenční, je jednosměrně zaměřen na maximálně dosažitelný výnos z jednotky plochy. Takový systém není dlouhodobě udržitelný a nese s sebou řadu negativ. Jako odpověď na problémy, které souvisí s konvenční produkcí, vznikly nové produkční systémy (ekologický, integrovaný, biodynamický). Ekologický produkční systém pronikl téměř do všech odvětví zemědělství a pěstování vinné révy není výjimkou.
Cílem práce bylo zpracovat studii o kritických bodech ekologické produkce vinné révy, v kontextu závazných principů a legislativních limitů ekologického zemědělství s důrazem na procesní kvalitu. Popsali jsme jednotlivá kritická místa produkce a jejich možné řešení v různých produkčních systémech.
Podle všech ukazatelů je ekologická produkce vinné révy velmi stabilní a udržitelný systém, při kterém se příliš nezasahuje do přirozeného koloběhu, přitom je schopen produkovat kvalitní hrozny a z nich kvalitní a bezpečné produkty. Kritické body této produkce nejsou natolik závažné, aby je pěstitel nebyl schopen účinně řešit.
Pěstování vinné révy konvenčním způsobem je velmi nešetrný způsob a většina pěstitelů přešla do produkce integrované, která je šetrnější a ve vinohradnictví proveditelná. Produkce ekologická je jen dalším krokem k udržitelnému systému zemědělství v ČR a ke změně smýšlení o přírodních zdrojích.The most widely spread production system in the world conventional, is strictly focused on maximal achievable profit from a unit of area. This system is not long-term sustainable and brings many negative aspects. As an answer to the problems related to conventional production are newly-emerged production systems (organic, integrated, biodynamic). Organic production system has penetrated almost all agricultural sectors and grapevine growing is not an exception. The main goal of the thesis was to process the study about critical points of organic grapevine production in context of binding principles and legislative limits of ecological agriculture with emphasis on quality process. The particular critical production points have been described and also their possible solutions in different production systems. According to all the factors organic grapevine production is very stable and sustainable system by which the natural cycle is not affected and at the same time it is capable to produce the high quality bunch of grapes and from them safe and high quality products. The critical points of this production are not too serious that the wine grower would not be able to effectively solve them. The grapevine growing with the convention method is very inconsiderate way and most of the wine growers went over to the integrated production which is more considerate and in viticulture capable. Organic production is the next step to the sustainable agricultural system in Czech Republic and to the change of thinking of natural sources.
Klíčová slova:
choroby; pěstování; vinná réva; výživa; škůdci