Original title:
Možnosti snížení výskytu patogenů rodu Fusarium v obilninách a kukuřici
Authors:
Břenková, Vendula Document type: Master’s theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Rostlinní patogeni jsou významní činitelé, kteří ovlivňují kvalitu zemědělské pro-dukce, výnosy sklizené úrody a její zdravotní stav. Téma diplomové práce pojednává o možnostech snížení výskytu patogenů rodu Fusarium. Hodnocena byla data z polního pokusu v Pohořelicích roku 2014. Pole byla ošetřena pomocnou půdní látkou na bázi mikroorganismů. U náhodně vybraných vzorků kukuřice byl zjištěn obsah Fusarium mykotoxinů deoxynivanolu a zearalenonu. Maximální obsah těchto mykotoxinů pro nezpracované obilniny je limitován nařízením Komise (ES) č. 1881/2006. Z analyzova-ných vzorků na obsah DON vyhověly všechny vzorky kukuřice. Na obsah ZEA vyhověl jen jeden. Výnos ošetřených variant pokusu se nelišil od variant neošetřených. Výsledky ukazují, že vliv pomocné půdní látky na rozvoj patogenů rodu Fusarium a tvorbu myko-toxinů není příliš vysoký. V případě dosažení lepších výsledků, by bylo zapotřebí poku-su věnovat více pokusných ročníků a lokalit.Plant pathogens are important agents which can influence the quality, yield and health status of agricultural production. The aim of diploma thesis was to evaluate pos-sibilities of the reduction of Fusarium species occurrence in maize. The data from field experiments in Pohořelice were evaluated in 2014. The fields were treated by ancillary soil preparation on microbiological base. The content of Fusarium mycotoxins de-oxynivalenol and zearalenon was determined in randomly selected maize plants. The maximum content of these mycotoxins is limited by commission regulation (EC) No 1881/2006. All analysed maize samples were determined over the limit for deoxyniva-lenol. Only one sample was under the limit for zearalenon. The yield of treated variants was not different in comparison with untreated ones. The results indicate there was no effect of treatment on Fusarium species development and mycotoxins content. These results are only preliminary, experiment should be replied in different years and locali-ties.
Keywords:
biologická ochrana; kukuřice Fusarium spp.; mykotoxiny