Název:
Stabilita huminových látek
Překlad názvu:
Stability of humic substances
Autoři:
Nováková, Šárka ; Smilková, Marcela (oponent) ; Klučáková, Martina (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2016
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce je zaměřena na studium stability huminové kyseliny. Práce je rozdělena do dvou částí, první část je teoretická, kde se seznámíme se strukturou, vlastnostmi a významem huminových kyselin a druhá část je praktická, kde se zabýváme stabilitou huminové kyseliny. Náplní práce bylo prozkoumání vlivu extrakčních činidel na stabilitu huminové látky. Jako extrakční činidla byla použita 1M HCl, 1M MgCl2 a MiliQ voda. Ke studiu termooxidační stability byly použity metody termické analýzy, jako je termogravimetrická analýza (TGA) a diferenční kompenzační kalorimetrie (DSC). Změny huminové kyseliny, které nastaly v důsledku její extrakce, byly sledovány pomocí FT-IR spektrometrie a elementární analýzy. Výsledky všech měření extrahované huminové kyseliny byly srovnány s původní huminovou kyselinou.
This bachelor´s thesis is focused on the study of stability of humic acid. Thesis is divided in two parts, the first part is theoretical. In the theoretical part is dealing with the structure, property and point of humic acid and in the experimental part is dealing with stability of humic acid. The objective of this thesis was to investigate the effect of the extraction agents on stability of humic acid. 1M HCl, 1M MgCl2 and MiliQ water was used like extraction agents. Thermo-oxidative stability was tested trough thermogravimetric analysis (TGA) and differential scanning calorimetry (DSC). Changes of humic acid that occured after extraction were investigated by FT-IR spektrometry and elementary analysis. The results of the measuring were compared with original humic acid.
Klíčová slova:
extrakční činidla; huminové kyseliny; Organická hmota; termická stabilita; extraction agents; humic acids; Organic matter; thermal stability
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/58952