Original title:
Návrh opatření pro snížení energetické náročnosti prodejny potravin
Translated title:
Proposal of measures for reducing energy demands of food stores
Authors:
Julinová, Patricie ; Vlach, František (referee) ; Bečkovský, David (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební Abstract:
[cze][eng]
Diplomová práce se zabývá opatřením pro snížení energetické náročnosti prodejny potravin. Modelová prodejna potravin je energeticky vyhodnocena dle doporučených hodnot norem a dle skutečných spotřeb. Hodnoty jsou porovnány. Na základě reálných spotřeb dle dodaných faktur a experimentálního měření termovizní kamerou, Blower Door testem těsnosti obálky budovy a měření intenzitou osvětlenosti je prodejna analyzována pro návrhy opatření snížení spotřeb energie. Nejúspornější opatření je rozšířeno na celou modelovou prodejní síť v České republice.
The master thesis deals with measures to reduce energy performance of grocery store building. Model of the grocery store is evaluated according to a recommended energy values specified by Czech standards and according to the real values of the actual consumption. These values are compared. Final building analysis for a proposal measures to reduce energy consumption is based on the invoices of the real consumption and on the experimental assignments. Experimental measurements are the Blower door test of the tightness of the building envelope, the measures with the thermovision camera and the measuring of the illumination intensity. The most efficient proposal is extended to the whole model network of the food shops in the Czech Republic.
Keywords:
air tightness; Blower door test; computational model; cooling; energy; energy building assessment; energy saving measures; energy-saving; Food shop; heat transfer coefficient; heating; intensity of illuminance; lighting; temperature; thermography; zones; Blower door test; chlazení; energetické hodnocení budov; energie; intenzita osvětlenosti; osvětlení; Prodejna potravin; součinitel prostupu tepla; teplota; termovize; vytápění; vzduchotěsnost; výpočtový model; zóny; úspora energie; úsporná opatření
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/57609