Original title:
Statistické metody pro popis provozu restaurace
Translated title:
Statistical Methods for Description of Running a Restaurant
Authors:
Novotná, Lenka ; Doubravský, Karel (referee) ; Kropáč, Jiří (advisor) Document type: Master’s theses
Year:
2010
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská Abstract:
[cze][eng]
Práce je napsána za účelem ukázky využití statistických metod pro popis vývoje ekonomických procesů v podniku. Je rozdělena do dvou částí. První část je zaměřena na teoretické poznatky o regulačních diagramech a časových řadách. Druhou část tvoří kapitoly zabývající se jejich praktickým využitím. Součástí práce je i drobná aplikace pro tvorbu regulačních diagramů.
The diploma thesis is written with a view to illustrate application of statistical methods describing progress of economical processes in company. The thesis is divided into two separated parts. First part focuses on theoretical pieces of knowledge about control charts and time series. Second part is composed from chapters that are focused on its practical usage. As simple application for control chart making is enclosed.
Keywords:
Kolmogorov-Smirnov test; regression line.; seasonal component; Shewart’s control charts; time series; time series adjustment; Kolmogorov-Smirnovův test; regresní přímka.; sezónní složka; Shewartovy regulační diagramy; vyrovnání časové řady; časová řada
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/10635