Original title:
Základní chemická charakteristika šťáv vybraných odrůd bílé srstky
Translated title:
Basic chemical characteristics of juices of selected white gooseberry varieties
Authors:
Zelníčková, Jaroslava ; Diviš, Pavel (referee) ; Vespalcová, Milena (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Teoretická část bakalářské práce zahrnuje taxonomické zařazení angreštu, dále se zabývá biologickými znaky, účinnými látkami obsaženými v plodech, zpracováním plodů angreštu a popisem metod využitých při stanovování. V experimentální části byla stanovena základní chemická charakteristika šťáv několika šlechtěných odrůd bílého angreštu. Analýza zahrnovala orientační určení výtěžnosti šťávy, stanovení obsahu rozpustné sušiny, pH, stanovení celkové sušiny, titrační kyselosti, formolového čísla a obsahu redukujících cukrů. Byly studovány odrůdy: Reflamba, Mucurines, Rixanta, Veliš, Citronový obří, Darek, Prima, Invicta, Zlatý fík a Zebín.
Theoretical part of this bachelor thesis includes taxonomical classification of gooseberry, deals with biological characteristics, active substances contained in fruits of gooseberry and its using as well with description of the methods by research detection. In the experimental part primary nutritional parameters of chosen gooseberry species were analysed including orientation juice yield, soluble solids, pH, dry matter, titratable acids, formol number and reducing sugars. There were analysed following species of gooseberry: Reflamba, Mucurines, Rixanta, Veliš, Citronový obří, Darek, Prima, Invicta, Zlatý fík a Zebín. Individual species and cultivars were compared based on the results.
Keywords:
formol number; Gooseberry; juice yield; pH; reducing sugars; soluble solids; titratable acids; Angrešt srstka; formolové číslo; pH; redukující cukry; refraktometrická sušina; titrační kyselost; výtěžnost šťávy
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/38854