Original title:
Základní charakteristiky vína kvašeného ze samotoku a z lisovaného moštu
Translated title:
Basic features of wine fermented from freerun and pressed must
Authors:
Becková, Eliška ; Šalplachta, Jan (referee) ; Vespalcová, Milena (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2010
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická Abstract:
[cze][eng]
Tato práce se zabývá výrobou a školením bílého a červeného vína. První část je věnována teoretickými procesy a postupy při výrobě vína, popisuje sklizeň hroznů, kvašení, školení vína, chemické složení hroznů i vína, choroby a vady vína. Druhá část krátce popisuje vybrané odrůdy podrobené praktické úloze. Třetí část se zabývá praktickou výrobou vína a následně chemickými zkouškami. Odebírané mošty ze samotoku, středu lisování a dolisků byly ponechány volnému kvašení a poté byly podrobeny chemickým a senzorickým zkouškám. Závěrem je diskuze o závislosti odebíraných moštů na kvalitě vzniklého vína porovnané chemickými metodami a senzorickou analýzou odborníka.
My work is engaging in winemaking of white and red wines. Theoretic processes and goings during winemaking is describe in the first part of this work. It deals harvest of kapes, fermetation, clearing wine, chemical content of grapes and wine, deseases and abnormality of wines. There are this described choosen variettes, their grapes were processed practically. The third part of this work is dealed in practice winemaking and chemical analyse sof wines. Musts from the start of pressing, from the first dressing and from the end dressing fermented to the end dressing . They were fermented and than analysed by chemical and tasting tests. The discussion about the dependence of the quality of wines on the kind of the must during pressing is presented in the end of this work. The results are motivated by chemical analyses and senzoric tasting of the experts.
Keywords:
alcohol; clearing of wine; extract; fermetation; must; reduce sugar; total and volatile acids; varieties of grapes; alkohol; celkové a těkavé kyseliny; extrakt; kvašení; mošt; odrůdy vín; redukující cukry; školení vína
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/12773