Original title:
Ekonomická analýza vývoje cukrovarnictví v letech 2004-2016 v České republice
Translated title:
Analysis of sugar industry in 2004-2016 in Czech Republic
Authors:
Morda, Pavel ; Strejček, Ivo (advisor) ; Štípek, Vladimír (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2016
Language:
cze Publisher:
Vysoká škola ekonomická v Praze Abstract:
[cze][eng] Cílem práce je ekonomická analýza cukrovarnictví v letech 2004-2016. Práce zkoumá jaký vliv měl vstup České republiky do Evropské unie na vývoj cukrovarnictví. V teoretické části se práce zabývá vysvětlením základních pojmů a teorií, jako jsou například produkční kvóty, celní ochrana, dotace nebo zájmové skupiny. Hypotéza, kterou se práce snaží potvrdit či vyvrátit je, zda vstupem České republiky do Evropské unie bylo poškozeno české cukrovarnictví. Hlavním bodem praktické části práce je zaměření se na vývoj produkčních kvót, cen cukru a cukrovarnictví obecně v dlouhodobém horizontu trendů sahajících ještě před rok 2004. Česká republika byla první z bývalých socialistických států, kde byla zavedena kompletní regulace trhu s cukrem. Práce zjistila, že daleko více než vstup České republiky do Evropské unie poškodil české cukrovarnictví historický vývoj odvětví, hlavně tržní procesy v 90. letech 20. století, kdy mnoho českých cukrovarů nezvládlo tlak konkurenčního prostředí a zkrachovalo.The aim of this thesis is to analyse sugar industry in 2004-2016. This work examines the influence of the Czech accession to the EU on sugar industry development. The theoretical part deals with an explanation of basic terminology and theories such as production quotas, protectionism, grants or interest groups. This work aims to find out whether the Czech EU accession did or did not do harm to the Czech sugar industry. The main objective of the practical part follows the development of production quotas, prices of sugar and sugar industry in general. Besides other things, this thesis also focuses on the time period before 2004. The Czech Republic is one of the first former socialist states to implement completely regulated sugar market. This work ascertains that rather than by the Czech EU accession, the Czech sugar industry was harmed by historical development, thus mostly by the processes in the 90s when plenty of Czech sugar refineries could not manage the pressure of market environment.
Keywords:
Czech Republic; European Union; Quota; Sugar; Sugar industry; Cukr; Cukrovarnictví; Evropská unie; Kvóta; Česká republika
Institution: University of Economics, Prague
(web)
Document availability information: Available in the digital repository of the University of Economics, Prague. Original record: http://www.vse.cz/vskp/eid/51137