Název:
Environmentální aspekty v hotelnictví
Překlad názvu:
The environmental aspects in the hotel industry
Autoři:
Nováková, Eliška ; Jenčková, Jiřina (vedoucí práce) ; Valentová, Jana (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2015
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce mapuje úroveň ekologického chování v ubytovacích zařízeních ve vybraných státech. Pomocí strukturovaných rozhovorů zjišťuje zájem o dodržování ekologických zásad v českém hotelnictví. Průzkum byl veden v ekologicky zaměřených ubytovacích zařízeních České republiky. K porovnání sloužila fakta získaná z ubytovacích zařízení hotelového typu se stejným zaměřením v Rakousku. Na základě zjištěných poznatků navrhuje doporučení, která se týkají zlepšení environmentální kultury v českých ubytovacích zařízeních. Úvodní část představuje teoretické vymezení environmentálních aspektů, včetně definování ekologicky zaměřených ubytovacích zařízení a ekoznaček využívaných ekologicky zaměřenými ubytovacími zařízeními. Dále jsou uvedeny jednotlivé nástroje ke snižování dopadu na životní prostředí a k eliminaci negativních vlivů, či environmentální vzdělávání. Závěr práce obsahuje výsledky průzkumu vycházejícího z teoretické části práce a navrhovaná doporučení ke zlepšení stávající situace v hotelnictví.The Dissertation Thesis conducts a survey of the level of environmental manners in accommodation services in selected states. Through structured interviews, it maps an interest in keeping environmentally friendly policy in the Czech hotel industry. The research has been carried out in eco accommodation facilities in the Czech Republic. For comparison, there have been used the findings obtained from hotel type accommodation facilities with the same specialization in Austria. Based on the revealed facts, the Thesis proposes recommendations regarding the improvement of environmental culture in the Czech accommodation services. The introductory part presents the theoretical definition of environmental aspects, including the definition of eco accommodation facilities and eco-labels used by environmentally friendly accommodation facilities. Further, there are listed various tools to reduce impact on the environment, and to eliminate negative influences, and also guidance for environmental education. The conclusion part presents the results of the survey, stemming from the theoretical part, and it also suggests recommendations to improve current situation in the hotel industry.
Klíčová slova:
Ecolabelling; Environmentální hotelnictví; Udržitelný cestovní ruch; Ecolabelling; Environmental hotel industry; Sustainable Tourism
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/49363