Home > Conference materials > Papers > Vývoj pstruha obecného (Salmo trutta) po vylíhnutí: srovnávací analýza vlivu rodičů původem z přirozeného a umělého prostředí
Original title:
Vývoj pstruha obecného (Salmo trutta) po vylíhnutí: srovnávací analýza vlivu rodičů původem z přirozeného a umělého prostředí
Translated title:
Development of brown trout (Salmo trutta) after hatching: comparative analysis of parents influence, originating from the natural and artificial living environment
Authors:
Prokeš, Miroslav ; Randák, T. ; Peňáz, Milan ; Baruš, Vlastimil ; Žlábek, V. Document type: Papers Conference/Event: Česká ichtyologická konference /7./, Vodňany (CZ), 2004-05-06 / 2004-05-07
Year:
2004
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Byl analyzován časný vývoj pstruha (Salmo trutta L.) v období po vylíhnutí z hlediska ověření případných negativních vlivů rodičů (generačních jedinců) původem z umělého chovu. Za tím účelem byly srovnány tři rozdílné vývojové série vzorků volných embryí, larev a juvenilních jedinců. Pomocí vybraných morfologických parametrů (celková délka, délka Smittova, délka těla, výška těla, délka, výška a šířka žloutkového váčku, šířka těla, šířka úst, průměr ústního otvoru, hmotnost, délko-hmotnostní vztah, faktor hmotnostní kondice). Vývoj zárodků původem od generačních jedinců z přirozeného prostředí (série A) a umělého chovu (série B) byl standardní bez signifikantních diferencí. Růstová a vývojová intenzita zárodků ve skupině C (samice z umělého chovu a samci z přirozeného prostředí) byla signifikantně nižší v období exogenní výživy. Kombinace C se jeví ve smyslu našich výsledků jako méně vhodná pro účely produkce násad pstruha obecného.Early development of brown trout (Salmo trutta L.) in the period after hatching was analysed. Three different series (A, B, C) of eleuterembryos, larvae and juveniles were compared by means of selected morphometry parameters (total length, fork length, standard length, head length, body depth, yolk sac length, height and depth, body height, mouth width and mouth diameter). Development of fry originating from parents from natural environment (line A) and from artificial environment (line B) was standard without significant differences. Growth rate of fry in line C (female from artificial environment and male from natural conditions) was slower in the period with exogenous nutrition. Combination C showed from a stand point of ours results as a little acceptable for production of fish stock.
Keywords:
Salmo trutta Project no.: CEZ:AV0Z6093917 (CEP), QF3028 (CEP) Funding provider: GA MZe Host item entry: 7. Česká ichtyologická konference, ISBN 80-85887-50-9
Institution: Institute of Vertebrate Biology AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0009080