Original title:
Porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů vepřového masa
Translated title:
The comparison of selected quality indicators of pork meat
Authors:
MUŽÍKOVÁ, Monika Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Hlavním cílem bakalářské práce bylo porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů vepřového masa. V literární rešerši jsou popsány základní charakteristiky vepřového masa a vývoj posmrtných změn, při kterých dochází ke zrání nebo k případným odchylkám. V praktické části byly naměřeny hodnoty pH a bioimpedance u dvou různých plemen prasat, čistokrevné linie Českého bílého ušlechtilého a hybridní linie křížence Large White a Landrase. Prasata pocházela z odlišných chovů. Hodnoty pH a pH ve všech případech odpovídaly jakosti normálního masa. Při porovnání kvalitativních ukazatelů mezi plemeny nebyl prokázán statisticky významný rozdíl (p > 0,05). Na základě vyhodnocení korelační závislosti bylo shledáno, že nejvíce závislé hodnoty jsou hodnota pH na teplotě, kdy r = -0,50 a r? = 25,1 %.The main aim of the thesis is comparison of qualitative indicators of pork meat. The literature review focuses on basic characteristics of pork and development of post mortem changes in which is detected process curing meat and potential quality deviations. In the practical part, there were measured pH values and bioimpedance of two different pig's breeds, including purebred České bílé ušlechtilé and crossbreed of hybrid lines Large White and Landrase. Pigs came from different farms. In all cases values ph and pH corresponded to the normal quality of meat. When the quality indicators were compared between breeds there wasn't statistically significiant difference ( p > 0,05). In the evaulation of correlation dependence, there has been found that the most dependence were pH values and temperatures, then r=-0,5 and r?=25,1%.
Keywords:
bioimpedance; pH value; pork meat; postmortal changes; PSE; bioimpedance; hodnota pH; postmortální změny; PSE; vepřové maso Citation: MUŽÍKOVÁ, Monika. Porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů vepřového masa. České Budějovice, 2015. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/37131