Název:
Návrh farmářské výroby octa s charakterem funkční potravin.
Překlad názvu:
The proposal of vinegar farm with the character of functional foods.
Autoři:
HRDINOVÁ, Vendula Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2014
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce je zaměřena na vývoj nové funkční potraviny. Funkční potravina, kromě zdroje živin, musí prokazatelně přispívat ke zlepšení lidského zdraví další složkou, která musí mít přirozený přírodní původ. Základní potravinou v mé bakalářské práci je ocet, který může být vyroben v ocetnici klasickým postupem oxidace ředěného roztoku etanolu octovými bakteriemi na velkém styčném povrchu alkoholického rozboru se vzduchem. Alkoholickým rozborem sice může být ředěný etanol, ale já jsem použila slabé jablečné víno, vzniklé alkoholovým kvašením roztoku, vzniklého extrakcí odpadu jablečné drti z lisu, po lisování jablečného moštu vodou. Metraceutikum, které dává tomuto octu charakter funkční potraviny, jsou extrakty červené cibule jako bohatý zdroj flavonoidů.The work is focused on the development of a new functional food . The functional food in addition to nutrient sources must clearly contribute to the health improvement thanks to another ingredient which must be of natural origin. I chose vinegar as the basic component in my work. The vinegar can be made in a vinegar manufacturer through classical oxidation technique of diluted ethanol solution by acetic bacteria on the large contact surface with air alcohol analysis . Diluted ethanol may well serve as alcohol analysis, but I used some weak cider. I prepared the cider from alcoholic fermentation of apple pulp waste extraction after its pressing. The cider was pressed together with water. Red onion extracts, as a rich source of flavonoids, work as metraceutikum and give this vinegar the
Klíčová slova:
flavonoidy; Funkční potraviny; jablečný odpad; ocet.; červeň cibule; apple waste; flavonoids; Functional food; red onion; vinegar. Citace: HRDINOVÁ, Vendula. Návrh farmářské výroby octa s charakterem funkční potravin.. České Budějovice, 2014. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/32505