Název:
Mastitidy u koz
Překlad názvu:
Mastitis in goats
Autoři:
BENDOVÁ, Markéta Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá problematikou mastitid u koz. Kozí mléko se v současné době těší stále větší oblibě. V průběhu laktační periody bylo odebráno ve čtyřech odběrech celkem 80 individuálních vzorků a čtyři bazénové vzorky syrového mléka. Byly stanoveny somatické buňky, celkové počty mikroorganismů a psychrotrofní mikroorganismy. Lze usuzovat, že sání kůzlat může mít vliv na zvýšené hodnoty na začátku laktace, přesto u žádného vzorku nebyly hodnoty vyšší než platná legislativa. Nízká hygiena chovu u koz zvyšuje riziko vzniku mastitid a tím znehodnocuje kvalitu mléka a mléčných výrobků, naopak dobré hygienické podmínky chovu se odráží ve výborné kvalitě kozího mléka a následně zajišťují spokojenost zákazníků.This bachelor thesis deals with the problems of mastitis in goats. Goat milk is currently enjoying an increasing popularity. During the lactation period there were collected a total of 80 individual samples in four samplings and four pool samples of raw milk. In the samples were analyzed somatic cells count, total microbial counts and psychrotrophic microorganisms. It can be concluded that suckling kids can have an impact on the increased value at the beginning of lactation, even though the milk samples weren´t higher than the applicable legislation. Poor hygiene of breeding goats increases the risk of mastitis and thus degrades the quality of milk and dairy products, while keeping good hygienic conditions is reflected in the excellent quality of goat milk and subsequently ensure customer satisfaction.
Klíčová slova:
klinická mastitida; koza; mléko; subklinická mastitida; clinical mastitis; goat; milk; subclinical mastitis Citace: BENDOVÁ, Markéta. Mastitidy u koz. České Budějovice, 2013. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/28333