Název:
Antioxidační látky v potravinách a jejich funkce při obraně organismu před účinky volných radikálů
Překlad názvu:
Antioxidants in Food and Their Function in the Process of Defence Against the Free Radicals Effects
Autoři:
MOUDRÁ, Táňa Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2013
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá antioxidačníma látkami v potravinách a jejich funkcí při obraně organismu před účinky volných radikálů. V teoretické části nejprve charakterizuji antioxidanty a jejich dělení. Následně se v teoretické části věnuji antioxidantům v potravinách, vlivu antioxidantů na lidské zdraví a jejich doporučené denní dávky. Dále ve své práci zmiňuji pozitivní a negativní účinky volných radikálů na lidské zdraví a jejich vztah k antioxidačním látkám. V praktické části se zaměřuji na dotazníkové šetření, které zkoumá informovanost populace o antioxidačních látkách a jejich vlivu na lidské zdraví. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 160 respondentů. Ti následně byli rozděleni do dvou skupin, a sice do skupiny pracujících a důchodců. Dotazník obsahoval 12 otázek, které zkoumaly, jak jsou respondenti informováni o dané problematice. Sběr dat proběhl v lednu 2013 a následné vyhodnocení v únoru 2013. Získaná data byla vyhodnocena pomocí základních statistických metod. Zjištěné odpovědi byly přetransformovány do jednotných tabulek a porovnávány. Byla zkoumaná celková informovanost a následně byl zkoumán vliv dosaženého vzdělání na informovanost problematiky.The thesis deals with antioxidants in food and their function in the process of defence against the effects of free radicals. At first, antioxidants are defined and their clasification is described in the theoretical part. Then this part deals with antioxidants in food, their effects on people´s health and antioxidants recommended daily doses. Possitive and negative effects of free radicals on people´s health and their relation to antioxidants are mentioned next. In the practical part, I concentrate on the survey focused on the investigation of the population awareness of antioxidants and their effects on health. One hundred and sixty respondents took part in the survey. They were devided into two groups; working people and pensioners. The questionnaire contained twelve questions which investigated the population awareness of the topic. The data collection took place in January 2013 and it was evaluated in February 2013. The collected data were evaluated according to basic statistical methods. The ascertained answers were put into unified tables and then they were compared. Especially, the general awareness was investigated and then the effect of education on the knoledge of the topic was considered.
Klíčová slova:
antioxidanty; oxidační stres; polyfenoly; stopové prvky; vitamíny; volné radikály; antioxidants; free radicals; oxidative stress; polyphenols; trace elements; vitamins Citace: MOUDRÁ, Táňa. Antioxidační látky v potravinách a jejich funkce při obraně organismu před účinky volných radikálů. České Budějovice, 2013. diplomová práce (Mgr.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Pedagogická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/27500