Original title:
Dusíkaté látky nebílkovinné v kravském mléce
Translated title:
Non-protein nitrogen substances in cow´s milk
Authors:
VONDRA, Vojtěch Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Náplní této bakalářské práce je pojednání o dusíkatých nebílkovinných látkách v kravském mléce. Shrnuje několik studií a pohledů na tuto problematiku a jednotlivé faktory poté vyhodnocuje. Hlavní složkou nedusíkatých bílkovinných látek v kravském mléce je močovina. O jejím obsahu a dopadech na dojnici a mlékárenský průmysl je součástí této práce, spolu se souvislostmi s průběhem laktace, krmnou dávkou a dalšími faktory.The purpose of this work is a characterisation of non-protein nitrogenous substances in cow's milk. The work is a summary of information from various sources. Main component of non-protein nitrogenous substances in cow´s milk is urea. Content of urea has impact to life cow´s. He has impact to milk industry too. Urea has connecting with lactations, with ration feed and with another factors. Urea of milk is good index to asses internal and external conditions to each.
Keywords:
cow´s milk; milk components; non-protein nitrogenous substances; urea; dusíkaté látky nebílkovinné; krmná dávka; laktace; mléko; močovina; plemeno Citation: VONDRA, Vojtěch. Dusíkaté látky nebílkovinné v kravském mléce. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/23990