Original title:
Výskyt a význam bioaktivních látek kravského mléka
Translated title:
Occurrence of important bioactive compounds in cow´s milk
Authors:
KALA, Robert Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Mléko jako sekret mléčné žlázy savců je významnou potravinou nezbytnou pro správný vývoj organizmu a rozvoj zažívacího traktu. Po narození jde o první složku potravy, kterou mohou lidé, respektive novorozenci a také ostatní savci přijímat. Je bohatým zdrojem živin a biologicky aktivních látek. Bakalářská práce je zaměřena na výskyt a význam bioaktivních látek mléka, a je rozdělena do pěti kapitol - na proteiny, lipidy, sacharidy, vitaminy a minerální látky. V jednotlivých kapitolách je vždy popsána daná skupina látek a dále je uvedena charakteristika skupiny - fyzikální a chemické změny, vliv na zdraví popř. změny v důsledku technologického zpracování např. při výrobě fermentovaných mléčných výrobků. U jednotlivých hlavních skupin jsou v podkapitolách přiblíženy významné látky skupiny. Dále je v práci popsána výživová role jednotlivých látek mléka.Milk as mammary gland secretions of mammals is an important food essential for proper development of the organism and development of the digestive tract. After birth, this is the first component of food, that people can or other newborn mammals receive as well. It is a rich source of nutrients and biologically active substances. Bachelor work is focused on the occurrence and importance of milk bioactive substances and is divided into five chapters - into proteins, lipids, carbohydrates, vitamins and minerals. In each chapter there is always described the group of substances and is listed the group characteristic as well - physical and chemical changes, effects on health or changes due to technological processing for example in production of fermented dairy products. In each major group there are brought near significant groups of substances in sub-sections. There is also described the nutritional role of individual milk substances.
Keywords:
biologically active substances; lactose; Milk; minerals.; unsaturated fatty acids; vitamins; whey proteins; biologicky aktivní látky; laktóza; minerální látky.; Mléko; nenasycené mastné kyseliny; syrovátkové bílkoviny; vitaminy Citation: KALA, Robert. Výskyt a význam bioaktivních látek kravského mléka. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/23985