Original title:
Ideový návrh dojírny s využitím nanotechnologií.
Translated title:
The conceptual design milking parlor using nanotechnology.
Authors:
KLÍMA, Josef Document type: Bachelor's theses
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá výzkumem a porovnáním běžně používaných chemických prostředků při dezinfekci dojících zařízení s elektrochemicky upravenou vodou. Výzkum probíhal na dvou totožných dojírnách, kde v jedné bylo používáno při dezinfekci chemických přípravků a ve druhé suspenze periodicky snižovaného množství chemického přípravku a elektrochemicky upravené vody. Výsledky byly porovnávány ze vzorků mléka. Množství používaného chemického prostředku bylo sníženo na 250g (41,6%) z původních 600g doporučovaných výrobcem. Toto snížení přineslo snížení nákladů na 1 l mléka o 0,71 Kč.This thesis follow up research and camparison of commonly used chemicals for disinfection of milking device and alectrochemically adapted water. Research was conducted on two same milking parlor, where one was used chemicals and in the second abeyance periodically reducting the amount of chemicals and electrochemically treated water. The results were compared from patterns of milk. The quantities of chemical subserviences been reduced to 250 grams (41,6%) of the original 600 grams recommended by the manufacturer. This reduction in cost reductions brought to one liter of milk by 0,71 CZK.
Keywords:
milk.; milking; milking parlor; Nanotechnology; dojení; dojírna; mléko.; Nanotechnologie Citation: KLÍMA, Josef. Ideový návrh dojírny s využitím nanotechnologií.. České Budějovice, 2012. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/23813