Název:
Výkrm jalovic v horských podmínkách Šumavy
Překlad názvu:
Fattening of heifers in Sumava mountains
Autoři:
VALTER, Jiří Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit výkrm jalovic realizovaný ve dvou pastevních cyklech v horské oblasti jižních Čech. Sledování proběhlo v dvouletém opakování 2008/2009 a 2010/2011. Do hodnocení bylo zařazeno celkem 99 jalovic, vícepodílových kříženek plemen aberdeen angus a masný simentál. Jalovice byly v prvním pastevním období odchovávány na pastvě společně s matkami, v zimním období byly umístěny ve stáji a v dalším roce následovalo druhé pastevní období, po jehož ukončení byly jalovice poraženy. Byla zjišťována živá hmotnost na konci prvního pastevního období, na konci zimního období a na konci druhého pastevního období. Dále byla zaznamenána hmotnost jatečně upraveného těla a třída zmasilosti dle SEUROP. K živým hmotnostem byly dopočítány průměrné denní přírůstky za příslušná období. Soubor byl roztříděn do skupin podle roku narození, mesíce narození a podle tříd zmasilosti dle SEUROP. Statistické zpracování dat bylo provedeno pomocí programu Excel. Pro vyhodnocení výsledků byly u sledovaných ukazatelů vypočteny základní statistické charakteristiky a průkaznost rozdílů mezi skupinami ověřena pomocí F-testu a párového t-testu na odpovídajících hladinách významnosti. Průměrná hmotnost jalovic na konci prvního pastevního období činila 281,2 kg, průměrná hmotnost při ukončení zimního období činila 366,1 kg, průměrná hmotnost na konci druhého pastevního období činila 511,6. Průměrný věk jalovic na konci prvního pastevního období byl 221,5 dnů, poráženy byly při průměrném věku 568,9 dne. Průměrný denní přírůstek za první pastevní období činil 1,16 kg, za zimní období 0,53 kg, za druhé pastevní období 0,81 kg. Celoživotní průměrný denní přírustek činil 0,85 kg. Netto přírustek činil 0,45 kg. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla činila 253,8 kg. 2,1% jalovic dosáhlo třídy zmasilosti ?U?, 54,5 % třídy ?R? a 43,4 % ?O?. Jalovice vykazovaly značnou variabilitu, zejména v hmotnosti na konci druhého pastevního období (sx = 42,4 kg). Mezi hmotností při odstavu a hmotností při porážce byla zjištěna korelace r2=0,62 a mezi hmotností při odstavu a hmotností JUT byla zjištěna korelace r2=0,69.The main goal of this master?s thesis is to assess heifer fattening conducted in two grazing cycles in the mountain region of Southern Bohemia. The observation was carried out in two cycles in the years 2008/2009 and 2010/2011. A total of 99 heifers was observed, all of them crossbreeds of Aberdeen Angus or Simmental cattle. In the first grazing cycle, the heifers were raised on pasture together with the mothers and stabled for the winter season. The heifers were slaughtered after the end of the second grazing cycle in the next year. Live weight of the heifers was recorded at the end of the first grazing cycle, at the end of the winter season and again at the end of the second grazing cycle. The weight of the dressed carcass and results of the SEUROP carcass classification were further recorded. The average daily gain was calculated for each period from the live weight. The data set was sorted by the month of birth and by the SEUROP class score. Data analysis was conducted using Microsoft Excel. In order to evaluate the results, basic statistical parameters were calculated for each of the selected variables and the cogency of the differences between the groups was tested with the two-tailed t-test at the corresponding level of significance. The average weight of the heifers at the end of the first grazing cycle was 281,2 kg, average weight at the end of the winter season was 366,1 kg and the average weight at the end of the second grazing cycle was 511,6. The average age of the heifers at the end of the first grazing cycle was 221,5 days and they were slaughtered at the average age of 568,9 days. The average daily gain was 1,16 kg during the first grazing cycle, 0,53 kg during the winter season and 0,81 kg during the second grazing cycle. The lifetime average daily gain was 0.85 kg. Net gain averaged 0,45 kg per heifer. The average weight of the dressed carcass was 253,8 kg. 2,1 % of the heifers gained SEUROP class ?U?; 54,5 % class ?R? and 43,4 % class ?O?. The heifers showed considerable variability, especially in the weight at the end of the second grazing cycle (sx = 42,4 kg). Data analysis revealed correlations of r2=0,62 between weaning weight and slaughter weight and r2=0,69 between weaning weight and JUT weight.
Klíčová slova:
jalovice; pastva; skot; výkrm; cattle; fattening; heifers; pasture Citace: VALTER, Jiří. Výkrm jalovic v horských podmínkách Šumavy. České Budějovice, 2012. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/23608