Original title:
Etymologie některých českých lidových názvů jídel
Translated title:
The etymology of some Czech national names for food
Authors:
Valčáková, Pavla Document type: Papers Conference/Event: Čeština v pohledu synchronním a diachronním, Praha (CZ), 20110601
Year:
2012
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Článek upozorňuje na dial. názvy některých dnes už neznámých lidových jídel (brány, hnízdidla). Motivace některých názvů (coudrle vlasatá, čečerák, baloun, rumpelák, cirátek) svědčí o představivosti a důvtipu našich předků. Většina z uvedených názvů chybí na stránkách českých etymologických slovníků.The paper draws attention to dialectical names of some national dishes (brána, hnízdidlo), nowadays unknown. Motivation of other names (coudrle vlasatá, čečerák, baloun, rumpelák, cirátek) testifies to the imagination and ingeniousness of our forefathers. The majority of the mentioned names are missing in the Czech etymological dictionaries.
Keywords:
Czech language; etymology; names of the Czech national dishes Project no.: CEZ:AV0Z90610518 (CEP), LC546 (CEP) Funding provider: GA MŠk Host item entry: Čeština v pohledu synchronním a diachronním. Stoleté kořeny Ústavu pro jazyk český, ISBN 978-80-246-2121-0
Institution: Institute of the Czech Language AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0216669