Název:
Etymologie některých českých lidových názvů jídel
Překlad názvu:
The etymology of some Czech national names for food
Autoři:
Valčáková, Pavla Typ dokumentu: Příspěvky z konference Konference/Akce: Čeština v pohledu synchronním a diachronním, Praha (CZ), 20110601
Rok:
2012
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Článek upozorňuje na dial. názvy některých dnes už neznámých lidových jídel (brány, hnízdidla). Motivace některých názvů (coudrle vlasatá, čečerák, baloun, rumpelák, cirátek) svědčí o představivosti a důvtipu našich předků. Většina z uvedených názvů chybí na stránkách českých etymologických slovníků.The paper draws attention to dialectical names of some national dishes (brána, hnízdidlo), nowadays unknown. Motivation of other names (coudrle vlasatá, čečerák, baloun, rumpelák, cirátek) testifies to the imagination and ingeniousness of our forefathers. The majority of the mentioned names are missing in the Czech etymological dictionaries.
Klíčová slova:
Czech language; etymology; names of the Czech national dishes Číslo projektu: CEZ:AV0Z90610518 (CEP), LC546 (CEP) Poskytovatel projektu: GA MŠk Zdrojový dokument: Čeština v pohledu synchronním a diachronním. Stoleté kořeny Ústavu pro jazyk český, ISBN 978-80-246-2121-0
Instituce: Ústav pro jazyk český AV ČR
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dokument je dostupný v příslušném ústavu Akademie věd ČR. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11104/0216669