Název:
Biopotraviny a jejich postavení v současném retailingu
Překlad názvu:
Organic food and its position in contemporary retailing
Autoři:
Dvořáková, Lucie ; Turnerová, Lenka (vedoucí práce) ; Dvořák, Josef (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2011
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoká škola ekonomická v Praze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabává postavením českých biopotravin v českém retailingu. Téma biopotravin je v současné době živě diskutováno, českým lokálním potravinám však není věnován takový prostor, jaký by si zasloužily. V teoretické části práce vymezuje nejdůležitější pojmy jako retailing, maloobchod nebo ekologické zemědělství a dále rozebírá český trh s potravinami a biopotravinami. Aplikační část na tyto poznatky navazuje a za pomocí dat sesbíraných v 5 českých řetězcích (Globus, Tesco, Interspar, Penny Market a Albet) analyzuje trh biopotravin se zemí původu Česká republika. V závěru práce shrnuje doporučení na zlepšení postavení českých biopotravin v českém retailingu, cílená na české spotřebitele, zemědělce a oficiální organizace.This master thesis is focused on czech organic food and it role in current czech retailing. Organic food is nowadays widely discussed but czech local organic food is unjustly neglected. In the theoretical part of the master thesis, terms such as retailing and organic farming are defined, it also alyses czech retail market and czech organic food market. Analytical part, on the other hand, uses these termes in the actual analysis of the czech organic food market. Using data collected from 5 different retailers (Globus, Tesco, Interspar, Penny Market a Albet) I conducted a country of origin analysis. Last part of the thesis sums up recommendations to improve the position of czech local product, aimed at czech farmers, consumers and oficial organizations.
Klíčová slova:
biopotraviny; ekologické zemědělství; retailing; české biopotraviny; czech organic food; organic farming; organic food; retailing
Instituce: Vysoká škola ekonomická v Praze
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Dostupné v digitálním repozitáři VŠE. Původní záznam: http://www.vse.cz/vskp/eid/31178