National Repository of Grey Literature 98 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Design interiérového prvku pro rostliny
Bednárková, Šarlota
The aim of this diploma thesis is to design an interior element for plant growth. The theoretical part is focused on the requirements of plants in cultivation, the distribution of interior elements based on plants needs for the cultivation and the effect of plants on man and the environment. The last chapter of the theoretical part deals with the analysis of current trends and attractions in the field of cultivation. The practical part deals with the design process, which is in form of sketches, 3D visualizations, and paper models. The practical part is also focused on the selection of suitable materials and the technological procedure for prototype production. The result of the work is the visualization of the element for indoor plant growth, structural drawings and prototype in the scale of 1: 1, which will be introduced in the defense of work.
Zhodnocení liniové vegetace v extravilánu obce Lednice
Kučeříková, Jana
The present thesis deals with the early liner vegetation mapping in the rural village named Lednice and comparing the historical development of individual line elements. Subsequently, the work is focused on tracing the history of planting and subsequent administration (maintenance) line elements - windbreaks, implemented the fifties of the last century. With this type of liner vegetation an assessment of dendrological potential and overall evaluation the status quo. The evaluation is performed according to the methodology Assigned assembled for the purpose of assessing the elements in question. Finally, work is proposal suitable concept of maintenance and renewal of the type of liner green.
Housing for bro
Kropšová, Zuzana ; Šnajdarová, Helena (referee) ; Mléčka, Jan (advisor)
I have a brother with a mental disability. The moment when he will move away from his mom‘s house is slowly approaching. The question is: Where will he move? What will he do during the days? Where will he be able to work? Will he be able to live like most of us? Will he be useful and beneficial for society? Will people perceive him as someone who needs help or as someone who has something to offer? Architecture gives space to people. Space that forms them. Space has the power to unite people. It can tear down barriers which have been build during the years. Space can open up new possibilities. That is why I am convinced that I can find answers to my questions through architecture. In my work, I want to map the life of an adult with a mental disability and find a way how to integrate him into the mainstream society fully. I want to find a way how to make partners from clients. Since I have lived with a person with a mental disability for 15 years of my life, I will rely primarily on my personal experience. I tailored the work to my brother, but, at the same time, I want it to have a general outreach. I will draw inspiration from literature, legislation, and personal meetings.
Childern´s Sanatorium Ostrov u Macochy
Vencovská, Tereza ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
This master’s thesis was prepared as an architectural study on the topic of Childern's sanatorium Ostrov u Macochy. It proposes design of a new children’s treatment centre that uses the nearby Císařská Cave for speleotherapeutic treatment. The municipality of Ostrov u Macochyis in the district of Blansko. The new building is located on the outskirts of the village surrounded by the nature of the protected area CHKO Moravský kras, the terrain is sloping and oriented to the south. These are the main attributes that the object uses and adapts to.The treatment centre operates in a single building with two main floors. The ground floor has space for commercial use, entrance hall, medical, rehabilitation and administrative part, kitchen and facilities for speleotherapy and operation of the treatment centre. The first floor is dedicated to children. One half of the first floor consists of playing areas and rooms for accommodated children and separate rooms for children accommodated with their parents. In the second half of the first floor there is an elementary school with three classrooms, a dining room and a caretaker's apartment. Thanks to the terrain, it is possible to enter the atrium and the garden with sports grounds from the entire first floor. This creates a connection between the interior and surrounding nature. The construction system of the building is mostly brick, supplemented by reinforced concrete columns, sprayed forms of prestressed ceiling slabs, the roof is flat green. The main idea of the urban solution is to create serious looking building connected with nature, which will respect the sloping terrain and the surrounding buildings. The architectural solution is based on a simple cubic U-shaped form, partially embedded in the terrain. The mass forms the atrium. The dominant feature of the facade are coloured shielding slats, which prevent the building from overheating. These slats also appear elsewhere on the facade and children can play
Facelift PDU
Růžičková, Tereza ; Kyselka,, Mojmír (referee) ; Nový, Alois (advisor)
The theme of the diploma thesis is the solution of the pre-plant zone of the Dukovany nuclear power station. Creating a vision of how this space could develop further in the next 50 years and how it could work in a transitional phase during the construction of a new nuclear power plant unit. The subject of the thesis is the elaboration of an architectural study, which is based on an urban study. Urban study was processed within the framework of the pre-diploma thesis and solved mainly the overall problems of this area, the new transport connection, and the functional division of the whole area. The area was divided into three functional units, namely the transport zone, the administrative zone and the sports and education zone. At present, there are a lot of small structurally and functionally unsuitable buildings in this area. The diploma thesis deals with the design of new buildings with a clear functional use in the administrative zone, in the area in front of the main gatehouse. A new representative square was created, and three buildings are designed around it. The dominant feature of the whole area was a high-rise office building near the gatehouse. In front of the office building, towards the main road, the service building I was designed, which contains business and healthcare services. On the other side of the square was located the service building II, where there are technical services, such as workshops, warehouses and metrology. The last building solved within the diploma thesis is the building of sports and locker rooms of suppliers, which is designed behind the square near the greenery. New building copies mass of the only preserved building in this area, namely the building of the information centre. The designed building has a fitness centre and locker rooms of external workers of the power plant.
Kindergarten at the Obilní trh in Brno
Kukuts, Olga ; Cahel, Tomáš (referee) ; Májek, Jan (advisor) ; Bantová, Sylva (advisor)
The bachelor thesis is based on the studio project created in the winter semester of the 2nd year of bachelor study. The topic of the studio was to create a study of a new kindergarten. The aim of the project was to create the most illuminated and safe space for children. The chosen territory is located in Brno and is defined by the northern slope and the spiers of Spilberk along the Údolní street in the context with adjoining Obilní market. The school is designed for two groups of children aged 3-6 with 25 children in each group and for 5 workers. The entrance is from the paved area adjacent to the parking lot and the sidewalk from the north side. The school is accessible from two sides; there are entrances for parents and employees. The building is made of cubic shapes and is designed in the form of U with a short cut, which is influenced by the world's sides in an attempt to brighten up as many social spaces as possible. The facade of the building consists of a simple plaster and a slat wall made of sliding and swinging slats on the windows. The facade is made in a simple style. It is a light beige plaster that is used in lower and higher reliefs. The main color element is the proposed various-color outdoor sliding aluminum lamellas. The object is moved away from urban communication and it is assumed that the free space between the school and the communications in the future will be stopped by living and administrative objects such as extending the paved space from the south.
Kohoutovice - city district of three centers
Formánková, Anna ; Tichý, Jan (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
The work in the introductory part briefly outlines the historical and current development of the Kohoutovice district in terms of historical events and urban development. Subsequently, the work focuses on a detailed analysis of the three potential centers of this city district. Each center is evaluated on the basis of predetermined criteria that describe the relationship of the selected centers to their visitors. The analyzed criteria are then evaluated and compared in order to select the most suitable of the three solved areas for building a full-fledged cultural core of the municipality and a cultural background for the Kohoutovice citizens with regard to the future urban development of the municipality.
Technical infrastructure in cities
Hladůvková, Blanka ; Hluštík, Petr (referee) ; Vrána, Jakub (advisor)
This bachelor's thesis consists of three parts: Theory, calculation and project. Theory deals with possibilities of laying utilities into the ground, collectors, technical corridors, technical cannals, basement manifolds and to the overhead lines. Furthermore, the issue of coordination between utilities and greenery both in the Czech Republic and abroad is also addresed. The calculation part includes water demand, rainwater quantity and waste water balance calculations. Project contains the accompanying report, technical report and drawings. It focuses on the Jircháře street located in Staré Brno, where a new apartment building has already been built, for which new relocation of utilities from Jircháře street to Kopečná street had to be made.
Garden city
Haasová, Lenka ; Zezula, Adam (referee) ; Toman, Radek (advisor)
Housing cannot be simplified to its sole function of living. It must be extended to the relationship to its place and environment. What is the relationship of a person (inhabitant) to the space of his living? How to live? How to live differently? What is housing today and what can be predicted of its development? How can we, the architects, seek a solution to this seemingly banal housing problem in the current context? In the new territory of the South Center of Brno, in connection with the new railway station, large areas have been freed up, which make it possible to organize the urban structure of the new stop. The garden city is one of its designed parts. The new housing environment is offered in the expansion of the city center in the scale of the city district. Living in a garden city is not only a link to natural elements but also an opportunity to restore direct relations to the place of work and to the place of living and other forms of urban living. The work is based on an urban study prepared by the association Ivan Koleček - Pavel Jura architects Lausanne - Brno.
Garden city
Baršová, Monika ; Pavlun, Martin (referee) ; Toman, Radek (advisor)
The aim of this bachelor’s thesis is to design a modern housing in a garden city according to contemporary standards and their potential overrun to the future. The garden city is a part of the recently designed area in southern Brno city centre based on a study made by the association Ivan Koleček – Pavel Jura, architects Lausanne-Brno. The final design consists of two apartment buildings joined with continuous park. It interconnects the functions of living and public amenity in a relationship of humans with the place and of the place itself with the new surrounding green area and public or semi-public spaces. Simultaneously, there is an effort to blur the perception of the inside and outside world and the strict separation of it.

National Repository of Grey Literature : 98 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.