National Repository of Grey Literature 79 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
The Brownfields solutions within the Czech Republic - Tepna Nachod
Froňková, Dominika ; Řehák, Filip (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
The thesis deals with the design of the area after the former brownfield of Tepna Náchod. The aim of the thesis is activate the territory, to revive the city center and to design the buildings in connection with the historical center and the chateau with a suitable functional structure, responding to the city's shortcomings. The proposal respects the character of the place trying to prefer pedestrian and cycling – pedestrian zones, cycling zones. The concept is based on the maximum use of built-up areas in the designed area and on the permeability of the entire area, the interconnection of three squares and the creation of a new public space. Furthermore, the concept responds to the historical city center and the chateau hill - views, perspective axes. Newly designed buildings are residential buildings with active parterres, administrative building for research and development, multi-purpose hall, retirement home, kindergarten, federal house and parking house. The new development clearly defines the street network. Part of the design is the planting of a park under the chateau hill with the revival of the trough of the Plhovsky´s stream.
Apartment house with law office in Nové Mesto nad Váhom
Letková, Viktória ; Vlach, František (referee) ; Štěpánek, Ladislav (advisor)
The bachelor thesis deals with the design of a multi-purpose building, which will be used mainly for long-term housing. In order to create a space for use in administrative work in the area, the building also considers the area for this activity. For this purpose, the land was perfectly suited to the function of the future building on the fringe of the town Nové Mesto nad Váhom. The land is flat, located in a built-up area with family and apartment houses, on the corner of streets named Bzinská and Odnrej Plachý. The place in the nineties served as a public city swimming pool for recreation and sport. The land has been unused since the end of this activity. Therefore, the intention of the building would not only be enriched by the housing stock of the city, but also the value of the dilapidating land would increase. The building is designed as a detached storey house with one underground and four above-ground floors. It is divided into a residential part and an administrative part with separate entrances. The building is covered with a flat single-skin roof with attic around the perimeter. All entrances to the building are designed as barrier-free. The residential area on the ground floor contains a housing unit and its facilities and equipment designed for three people with limited mobility and orientation. Other higher floors have two apartments for four people. The apartment part includes a basement, where each apartment is assigned a cellar. Furthermore, in the basement there are common areas for residents such as a workshop, a store of common garden furniture and tools, a gym with sanitary facilities and a common room with a toilet. There is an elevator machine room, a boiler room and a cleaning room with the facilities of the operators in which only authorized persons will have access to the facility. Housing units do not change its layout, they are only mirrored on the floor level. However, the size of the apartments is changing solely by
Parking solution in Uherský Ostroh in the streets of Rybář, Svobodova, Dlouhá
Pěček, Lukáš ; Kučera, Pavel (referee) ; Smělý, Martin (advisor)
The theme of this bachelor’s thesis is the processing of the design documentation for the solution of the static transport in the built-up area of the town Uherský Ostroh, in the streets Rybáře, Svobodova, Dlouhá. The main reason for the solution is the shortage of parking places in the current conditions. The part of the documentation includes the solution of cycling transport at the cycle route „Moravská stezka, Uherskohradišťská“, with the route number 47, and overall traffic soothing on the road transport in the solving streets.
Hranice – redefinition of urban structure
Uherková, Ivona ; Ryšavá, Hana (referee) ; Ponešová, Barbora (advisor)
The diploma thesis Park and Ride deals with the design of a car park in the town of Hranice, which is known mainly for its important transport train node and Hranice Abyss. The city now suffers from the high intensity of car traffic in the city center due to insufficient street network. This network is disrupted by a four-lane road that was built in the 1980s and cut natural transport links. The abolition of the four-lane road, which is now lacking in transport services, releases a large amount of development area, which is primarily used as an agri-recreational area. Part of this green belt is the parking house, which prevents the entry of surplus cars into the city center. The parking house is a new transport hub of the city, which also includes elements of alternative transport - transfer to public transport or bicycle, which makes it possible to create a city center pleasant for pedestrians.
The multifunctional building Mlynska, Brno
Pelčák, Vlastimil ; Ležatka,, Lukáš (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor) ; Kacálek, Petr (advisor)
This bachelor’s thesis is created on the basics of an architectural study designed by me in the third year of the bachelor’s degree studies. The thesis elaborates this architectural study into the following degrees of the project documentation. The topic of this work is a design of Multifunctional building Mlynska in Brno. The work reacts on the current change of the city district Trnita in which the estate for the design of the building is located. Gradual revitalization of the whole city district is supposed. The main structure of the multifunctional building and few other auxiliary buildings are located on the estate. The multifunctional house is of a cubic form with a regular placement of windows. The building has two below ground and fourteen above ground storeys. Its height is a reaction on the new and newly emerging building in a nearby surrounding. Due to a higher number of storeys it is moved further from the borderline of street. Both below ground storeys are of technical character. In the first below ground storey is designed a café, shop and an entrance for residents. In the second and third storeys are offices. From fourth to thirteenth storeys are located flats of various dispositions – together there is 28 housing units. The last storey serves for all of the residents – there is a rooftop terrace, a common room and necessary facilities. From the constructional point, the house is arranged as a combination of a monolithic reinforced concrete vertical parts and prefabricated horizontal panels. Perimeter is surrounded by a frame into which are inserted windows. Centre of the building comprises of stiffened core of vertical link. The building is designed as a modern premium living in a minimalistic, functional and aesthetic design.
Study of the square in České Skalice
Rejzek, Jan ; Haucek, Josef (referee) ; Smělý, Martin (advisor)
The aim of the diploma thesis is to design a suitable layout of the square in České Skalice. The work deals with the design of parking places, bus bays, barrier-free sidewalks and the design of pedestrian crossings and places for crossing. The other part is the layout of greenery and the improvement of the center of the square. In the framework of the work, three variants of the arrangement were elaborated. The most preferred option was further elaborated.
The issue of parking in České Budějovice
Sezemská, Stephanie ; Budík, Ondřej (referee) ; Matuszková, Radka (advisor)
The Diploma thesis deals with the issue of parking in Ceske Budejovice. The basis of the work is to evaluate the transport situation in the city. The consultation will assess the critical issues, from the point of view of parking, which will be further developed by the local maintenance and measurements. As a result of the local scrutiny, measures will be proposed to help improve the current situation.
Rehabilitation centre, Pasohlávky
Skříčková, Alžběta ; Císař, Lukáš (referee) ; Müller, Jan (advisor)
The diploma thesis deals with the design of a rehabilitation center, which is located in the cadastral area of the village Mušov on the border of the village Pasohlávky. It is a two-storey rehabilitation center with a gym and a partial basement. The thesis deepens the initiative of Thermal Pasohlávky, which plans to build a spa resort in the same section, combining elements of spa care, recreation and sports use. The object fulfills the function of a rehabilitation medical facility. The center is designed for up to 50 patients and is functionally divided into three parts. The first part consists of rehabilitation. We will find here several exercise rooms, hydrotherapy, electrotherapy, doctor's office with waiting room and reception. Rehabilitation also includes a gym with access to the terrace and park. On the second floor we can find specialized department of ergotherapy for people with different types of disabilities and second functional part of the bulding designed for staff facilities. It is made up of staffing facilities, dressing rooms, offices and meeting rooms. The third functional part consist from the technical background of the building and is located on the ground floor. The object is designed as a wall system, built from sand-lime bricks km beta Sendvix and insulated with the ETICS thermal insulation made from mineral wool. Horizontal supporting structures are designed as reinforced concrete. The entire building is roofed with a flat roof. Wooden windows and doors are used in the building to fill the holes. Before the building is a parking lot for employees and visitors of the rehabilitation facility. The design respects the principles of barrier-free solutions. The bachelor thesis is elaborated in the form of a project documentation for the execution of the construction.
The Rehabilitation of the historical center and adjacent surroundings of Kyjov with a focus on the public space
Fojtíková, Martina ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
This diploma thesis is focused on the rehabilitation of adjacent surroundings of the historical center of Kyjov and revitalizing public spaces. Part of the thesis are the analysis of the current condition of the solved and affected area, problems evaluation and values of the territory and draft of a new building structure along with a working transport solution. The main criterion for the choice of the area to be solved for me was the problem of this locality with conjunction to industry area of the mills and a very small percentage of the quality of the territory. The mill site occupies almost a quarter of the area and together with surrounding buildings, makes a large impassable barrier in the city. The draft seeks to respond to the functioning state of the site and to rehabilitate the surrounding environment. Another factor for the selection of the territory was the unused potential of the river side Kyjovka flowing through the area. This area hides many other problems and there is no quality architecture. My task was to combine all aspects of the area and make the most of it for the draft. A new functional neighborhood of housing with public spaces and amenities is being designed on the area. The draft include 2 new streets, 4 public spaces, pedestrian zone, Kyjovka riverside, 45 new buildings and 10 reconstructed buildings. The concept of the area also concerns the transfer of the existing main railway station. The draft is also aimed on the main problem of Kyjov, as a growing age population, the poor quality of services and commuting to work.
The Renovation of the Main station in Brno
Šiprová, Lucie ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor) ; Novotný, Miloslav (advisor)
This thesis deals with restoration and repurposing of main train station building in Brno. It consists of Building permit documentation and part of Documentation for execution of the project, both of which are based on architectonic study created as part of course AG33 - Architectural Design Studio III. during previous studies. The building is situated in Brno city centre, district Brno – Střed, cadastral area (municipality of) Město Brno (610003). The project assumes that the main train station will be moved ca 800 meters to the south, leaving the current train station building unused. The project incorporates a conceptual study of a new purpose for the historic building and nearby railway junction, including its interconnection with near surroundings. Detailed solution describes a new hotel building, which will replace current newest wing of the train station. The main idea of the transformation is to keep as much of the historic building and valuable structures as possible, avoid increasing the building footprint and bring new life to the building and city centre. The attractiveness of the site will be enhanced by a new park located in the area currently occupied by the railway junction. The park will be connected to the 2nd floor of the Tesco shopping centre and Vaňkovka shopping gallery by a pedestrian bridge. Parking capacity will be provided by a new underground car park built below the railway junction. Additionally, modern version of the original tower above the main hall, which was destroyed during World War II, will be built. The new hotel building, as well as all repairs and changes (new tower) will follow a modern style, while respecting and enhancing the historic Art Nouveau building and genius loci of the place.

National Repository of Grey Literature : 79 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.