National Repository of Grey Literature 188 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
The Brownfields solutions within the Czech Republic - Tepna Nachod
Froňková, Dominika ; Řehák, Filip (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor)
The thesis deals with the design of the area after the former brownfield of Tepna Náchod. The aim of the thesis is activate the territory, to revive the city center and to design the buildings in connection with the historical center and the chateau with a suitable functional structure, responding to the city's shortcomings. The proposal respects the character of the place trying to prefer pedestrian and cycling – pedestrian zones, cycling zones. The concept is based on the maximum use of built-up areas in the designed area and on the permeability of the entire area, the interconnection of three squares and the creation of a new public space. Furthermore, the concept responds to the historical city center and the chateau hill - views, perspective axes. Newly designed buildings are residential buildings with active parterres, administrative building for research and development, multi-purpose hall, retirement home, kindergarten, federal house and parking house. The new development clearly defines the street network. Part of the design is the planting of a park under the chateau hill with the revival of the trough of the Plhovsky´s stream.
Kraví hora - BUT Family silver
Davčíková, Gabriela ; Kyselka,, Mojmír (referee) ; Nový, Alois (advisor)
The subject matter of the Master's Thesis deals with the design of the Brno University of Technology (BUT) compound on Kraví hora and comes as a follow-up to the work done in the previous academic term. The aim was to combine the interests of the city of Brno and that of the Brno University of Technology (BUT); to create a common zone which would incorporate attractive park areas for the general public and a representational space for the promotion of BUT and other activities that the university has been lacking to date. The primary objective was to make the compound more accessible to the public as there are currently community gardens which stand as a barrier. The entire BUT compound is thus integrated with the neighbourhood, providing numerous public areas that are ideal for relaxation and leisure activities where people may enjoy their free time. The new buildings will offer visitors an introduction to the history and current state of the University of Technology, mainly via exhibitions and entertainment. The faculty buildings, designed as a recruitment centre and used to present student work, will perform additional functions. The current facilities will be utilized as areas for graduates in creative disciplines who will be able to rent their first art studios there. The new buildings are set in the terrain so as not to disrupt the natural aspect of the park, seamlessly blending into the surrounding landscape. Another interesting feature is an observation tower, designed to further utilize the location's potential and provide visitors with a wide view of the area, far into its surroundings.
New South District and its Connection to Svratka
Boček, Adam ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The subject of the thesis is a part of the South Center of Brno. After a long period of time, the locality is starting to "wake up to life", thanks to the fact that after a few decades it was finally decided on the fate and location of the Central Station. Thus, it is expected to expand the city in a southern direction. Then incorporate adjacent areas to the center. The thesis follows the project from 2018, the subject of which was the design of an urban concept of a territorial unit defined by Opuštěná Street, the Lower Railway Station, the Svratka River and the planned new urban class located on the visual axis of Cathedral (st. Petr and Pavel). Therefore, the thesis deals with the architectural study of a part of this area, situated near the river Svratka, on the border of the newly emerging city embankment. It is a multifunctional block, with predominant use for housing with 136 apartments for about 450 inhabitants. This block is further divided into 3 buildings, which have two underground floors providing technological background, and parking spaces for the entire multifunctional block. Further, the architectural study focuses on one of these polyfunctional block objects and processes it in more detail. The building of the residential building, called "A" in the study, provides a total of 47 apartments. And in the ground floor of the building there are rentable spaces for various uses. The effort of the proposal was to create quality living in a unique location on the waterfront and provide the inhabitants with a view of the Svratka River and the park on the opposite bank, even though it is almost in the city center.
Brno Trade Fairs Future
Beltiukov, Ilia ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
The architectural project of Exhibition Hall is located in a part of Brno-Pisárky, in northern area of BVV. The objective of the land-use planning and architectural proposal was to integrate the Hall in proximity to the second entry of BVV. The pavilion is situated on the primary northen axe, which perpendiculary join the pedestrian bridge. The binding foot-bridge is used for path between the entry of BVV and the western entry into the exhibition section. Surrounding the building is situated green park. There are open areas for pedestrian, tree-hemmed paths and relaxation spots around the entire building. The exhibition hall combines four basic parts: the western entrance connected with the pedestrian bridge, public part, storage part and the multi-purpose exhibition space in between. There are two-floor restaurant and snack bars with an open view to the south part of BVV, in particular to the Hall Z. The pavilion was concieved as a ruled rectangular volume. The creative proposal was to involve the ruled surface geometry, which is formed by connecting two curves with a series of straight lines and covers the entire building. The outer curtain wall is implied «the Curtains», reveals a lightness and airiness by dynamic effect. Geometrical curved profiles clearly point the basic entry spaces outside the exhibition hall. The western entry section allows two different points of entrance: from the pedestrian bridge to the first level and from the ground level. In time of trade fairs there are possibilities to use industrial doors along northern and southern elevations as a secondary entrances. There is a lobby space with the monumental staircase in the centre of public section. The circular shape of staircase rises towards atrium. A collaboration of atrium and natural lighting optically extends and makes easier the foyer space. In addition to the trade fairs, the multi-purpose exhibition hall permits diverse possibilities of using – in time of cultural and sports events u
Revitalization of the castle Uherčice
Křídová, Nikola ; Šindlar, Jiljí (referee) ; Hrabec, Josef (advisor)
This diploma project deals with architectural study and functional use of the Uherčice castle grounds with regard to its character, location in the countryside and in the village, preservation of monuments and requirements of the inserted functions, as well as the creation of new opportunities for visitors and the reconnection to life of the inhabitants of the Uherčice village. And as a place of rest, education, employment and as a re-center of the area. A proposal of modification of the selected part of the castle and the park with the restoration of the French garden in its original place is a part of the project. The reconstruction of the former orangery and the new greenhouse building are proposed. Re-build greenhouse is attached with an apartment for the gardener. The second greenhouse complements one of the castle's axes and is designed for the world's largest water lily, Victoria Amazonica. In the selected part of the chateau, I mainly dealt with its use for cultural and social events that could take place here and the facilities that would be needed, including an apartment for short-term accommodation of visitors to these events. In addition, the entrance area and the operational facilities of the castle with a castellan apartment and accommodation for tourist guides are also solved.
Revitalization of the Veľké Leváre Chateau
Bačiková, Lenka ; Vojtová, Lea (referee) ; Hrabec, Josef (advisor)
The aim of this work was to create a study of revitalization and restoration of the manor house and park in Veľké Leváre. During the creation of the design it was necessary to re-evaluate the cultural-historical values of the manor house, the construc- tional-technical condition, the requirements of the potential investor and the demand for functions in the village’s proximity. I have realized that placement of a mono-function in a mansion is almost impossible, considering its extensive ground plan. The manor house, thus, creates a complex of functions that overlap each other. The result of the entire design is a com- prehensive solution of the full use of the manor house with the park. Hence, the park will have a relaxing and recreational function. In the proposal, I have also offered a possible plan of stages of project’s works. The manor house and the adjacent park can, thus, fulfill the full function in the society again.
Hranice – redefinition of urban structure
Varmužová, Adéla ; Veselá, Markéta (referee) ; Foretník, Jan (advisor)
I think of a library in a small town as a social center rather than a closed institution. It should be seen as part of the public space of the city, an open place with a cultural - educational and social life. Apart from the possibility of concentrated individual study, it should also provide space for group work and social gathering of residents. Authors' readings, lectures and workshops are held in such a library. The library environment should be pleasant and suitable for a long stay with plenty of natural light and contact with the exterior. It includes a literary café, a buffet and an open-air reading room. The library in Hranice is designed as a terraced "house" with walking roofs. The building creates a link between the park and the street of 1. Máje. You can walk through the library from the street to park and vice versa, both through the interior of the library and outside on its roof.
Hranice – redefinition of urban structure
Uherková, Ivona ; Ryšavá, Hana (referee) ; Ponešová, Barbora (advisor)
The diploma thesis Park and Ride deals with the design of a car park in the town of Hranice, which is known mainly for its important transport train node and Hranice Abyss. The city now suffers from the high intensity of car traffic in the city center due to insufficient street network. This network is disrupted by a four-lane road that was built in the 1980s and cut natural transport links. The abolition of the four-lane road, which is now lacking in transport services, releases a large amount of development area, which is primarily used as an agri-recreational area. Part of this green belt is the parking house, which prevents the entry of surplus cars into the city center. The parking house is a new transport hub of the city, which also includes elements of alternative transport - transfer to public transport or bicycle, which makes it possible to create a city center pleasant for pedestrians.
Condominium in Brno, Mlynska street
Pucholdtová, Lucie ; Elešová, Klára (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor) ; Kacálek, Petr (advisor)
The subject of this bachelor thesis is the planning permission documentation and an extract from the project execution plan based on my previous studio work in the course of AG034 back in 2017. The work deals with a design of a condominium in Mlynska street, Brno. Mlynska street in the borough of Trnita is in close proximity to the historic centre. Mlynska street and its surroundings is an area that has become extremely popular with developers, is undergoing a massive renovation and holds a remarkable potential for future (like Vlněna Office Park complex or Ponvka business park). The building lot consists of allotments number 27/1-10 and 40/1, which are currently in possession of the company Rezidence PONÁVKA s.r.o.. The lot is not in any protected zone or area. The design aims at housing, commercial, administrative and educational functions. With a special aspect to the educational function, the building comprises a coffee shop with a bookshop and a study room on the ground floor and co-working centre with a conference hall on the 2nd and 3rd stories. All the educational spaces are inspired by the work of two scholars and education supporters František Šujan and Johann Heinrich Pestalozzi. A nearby square is named after those two men who both fought for education to be available for people of all social classes. The building should help this part of the town to develop fully and raise standards in this part of the town.
The multifunctional building Mlynska, Brno
Pelčák, Vlastimil ; Ležatka,, Lukáš (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor) ; Kacálek, Petr (advisor)
This bachelor’s thesis is created on the basics of an architectural study designed by me in the third year of the bachelor’s degree studies. The thesis elaborates this architectural study into the following degrees of the project documentation. The topic of this work is a design of Multifunctional building Mlynska in Brno. The work reacts on the current change of the city district Trnita in which the estate for the design of the building is located. Gradual revitalization of the whole city district is supposed. The main structure of the multifunctional building and few other auxiliary buildings are located on the estate. The multifunctional house is of a cubic form with a regular placement of windows. The building has two below ground and fourteen above ground storeys. Its height is a reaction on the new and newly emerging building in a nearby surrounding. Due to a higher number of storeys it is moved further from the borderline of street. Both below ground storeys are of technical character. In the first below ground storey is designed a café, shop and an entrance for residents. In the second and third storeys are offices. From fourth to thirteenth storeys are located flats of various dispositions – together there is 28 housing units. The last storey serves for all of the residents – there is a rooftop terrace, a common room and necessary facilities. From the constructional point, the house is arranged as a combination of a monolithic reinforced concrete vertical parts and prefabricated horizontal panels. Perimeter is surrounded by a frame into which are inserted windows. Centre of the building comprises of stiffened core of vertical link. The building is designed as a modern premium living in a minimalistic, functional and aesthetic design.

National Repository of Grey Literature : 188 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.