National Repository of Grey Literature 8 records found  Search took 0.00 seconds. 
The Renovation of the Main station in Brno
Šiprová, Lucie ; Erben, Adam (referee) ; Pavlovský, Tomáš (advisor) ; Novotný, Miloslav (advisor)
This thesis deals with restoration and repurposing of main train station building in Brno. It consists of Building permit documentation and part of Documentation for execution of the project, both of which are based on architectonic study created as part of course AG33 - Architectural Design Studio III. during previous studies. The building is situated in Brno city centre, district Brno – Střed, cadastral area (municipality of) Město Brno (610003). The project assumes that the main train station will be moved ca 800 meters to the south, leaving the current train station building unused. The project incorporates a conceptual study of a new purpose for the historic building and nearby railway junction, including its interconnection with near surroundings. Detailed solution describes a new hotel building, which will replace current newest wing of the train station. The main idea of the transformation is to keep as much of the historic building and valuable structures as possible, avoid increasing the building footprint and bring new life to the building and city centre. The attractiveness of the site will be enhanced by a new park located in the area currently occupied by the railway junction. The park will be connected to the 2nd floor of the Tesco shopping centre and Vaňkovka shopping gallery by a pedestrian bridge. Parking capacity will be provided by a new underground car park built below the railway junction. Additionally, modern version of the original tower above the main hall, which was destroyed during World War II, will be built. The new hotel building, as well as all repairs and changes (new tower) will follow a modern style, while respecting and enhancing the historic Art Nouveau building and genius loci of the place.
Material analyses of plaster samples of the historical building named “Nové Probošství”, Pražský hrad, nám. sv. Jiří č.p. 34.
Drdácký, Miloš ; Slížková, Zuzana ; Frankeová, Dita ; Hasníková, Hana ; Hauková, Petra ; Koudelková, Veronika ; Kozlovcev, Petr ; Ševčík, Radek ; Wolf, Benjamin
The report contains the results of the material analyses of plasters and stone samples taken from the facades and interior plasters of the historical building named “Nové Probošství” (Pražský hrad, nám. sv. Jiří č.p. 34).). The topic of the study was determination of the chemical composition and the microstructure of historical plasters and renders, sandstone petrography, porosity of materials by means of MIP, water absorption of plasters by tubes, the water content and the moisture distribution in masonry wall, the content and the chemical composition of water-soluble salts in plasters and renders. The results of the study serves as the basis for the future design of the building renovation and the restoration of the artistic elements.\n
Survey and Assessment of Masonry Buildings before Modernization
Stanislav, Štěpán ; Kocáb, Dalibor (referee) ; Cikrle, Petr (advisor)
This thesis deals with the exploration and evaluation of historic masonry building. The researched building was built in the 20th 20th century. Is located in the premises of the Philosophical Faculty of Masaryk University in Brno. During preparation for the planned modernization of the survey was conducted several objects of the university complex. In this work, however, we consider only the building named "C". It will be processed by selected diagnostic method. The findings will then serve as a basis for static analysis and follow-up activities associated with modernization.
The Use Optimization of Kuřim Chateau
Martinková, Anna ; Sznapková, Radka (referee) ; Vojtová, Lea (advisor)
The study deals with the reconstruction of a suitable functional use of the castle in Kuřim. It is currently used primarily as a training facility with other plants - gallery, a café and accommodation. The proposal takes account of these operations, the arrangement Available with trying to meet today's requirements for operation. Architectural design highlights the architectural value of the castle and offers a decent use of this monument.
Issue of detailed building condition survey processing of building constructions
Šmahel, Milan
Processing of expertises in litigations in the area of damages caused by civil engineering on other owners‘ surrounded ground constructions led the author to write this contribution. Condition survey of current state is done on other owners‘ surrouded buildings before working constructions, mainly on underground structure, engineering and ground constructions, start. There are sometimes protracted litigations and expertise processing in determination of damage level in case of damage in connection with such construction. That is why the author deals with the issue of building condition survey and decisions made by both a client and a processor about details and distances from a place of constructions when building condition survey is proceeded.
Completion of the Construction of Slovanské náměstí Elementary School
Fajkusová, Kateřina ; Kunc, Ing Petr (referee) ; Vojtová, Lea (advisor) ; Švecová, Táňa (advisor)
 The project deals with an optimization of functions and an extension of the building of ZŠ Slovanské náměstí primary school. The school is in the Slovanské náměstí square (No. 1218) in Brno – Královo pole and it is a preserved historic building. The preserved historic facades which face all the three streets where the building stands are an example of geometric modern art, which is influenced by cubism in this case. Its designer is Antonín Blažek, who cooperated with Václav Prokop and Václav Hynek Mach. Functions of rooms in the building were optimized along with linking of their scheme. The project also aimed to facilitate access for people with physical disabilities which was realized by a construction of a lift and by an adaptation of sanitary facilities. Lavatories were reorganized in order to have men's and ladies' lavatories in both wings of the building. The small and insufficient capacities of the kitchen and of the canteen were increased by an extension of the building in the area of the school yard. The extension created a connection between the two wings of the building and enabled a passage between them. Since the passages in the ground floor and in the first floor connect different points, the disposition of each floor is different. Therefore, the designed construction system is a monolithic reinforced concrete skeleton, it is composed of circular columns and of a locally supported slab. It is founded on a monolithic concrete slab because of the disposition of the construction elements. Both roofs are flat and the roof of the ground level can be walked on in order to make up for the lost room in the yard. Some of the walls in the ground floor are glass so the yard does not look as a confined space. The façade is specially designed for this building, it is meant to replace the piece of art and it is inspired by a modern abstract painting.
The Creative Centre Brno-Cejl
Kašpárková, Eliška ; Vaněk, Petr (referee) ; Vojtová, Lea (advisor) ; Kalousek, Lubor (advisor)
The main purpose of this project is reconstruction former penitentiary for a Creative Centre. The lokation is in Brno, between Cejl streer, Bratislavská street and Soudní street. The main idea of this project is „make the place with incubators for young architects, creativ persons and designers. The building program is adapted to the historical essence and construction and technical situacion of this building. There are designed spaces for their creations, exhibions, distributions and auctions of their artistic products. The idea of concept contains too the space for lectures, workshops, seminars, courses and untraditional educational projects, visual and acustic and different productions. There is too the possibility of short-term accommondation in attic. The part of this object is reserved for dancing lessons. All these spaces are designed for a rent. There are designed too new entrance spaces, parking places, technical equipment and facilities. The inseparable part of this project are inner atriums, entrance spaces and contunuity on public street spaces and communications. The complex of Creative centre is without mobile roofing and without covered passages. The main idea of this complex is to preserve the main square mass with the central wing, and is to clean up the less historical insignia extensions of the Cejl street and of the Bratislavská street. From the constructional poit of view consists this buiding two aboveground floors with used attic. The attic is coved with gabled roof made of interlocking tiles. The complex is based on stone basis with bearing wall made from full of burnt brick. The ceilings are made of wooden beams with arches of full of burnt brick. At the present the complex is without permanent using. The part of this complex was sold in personal property. The functional content of this complex after the reconstruction is to create the creative centre (with accompanying cultural and social functions) for creative, design
Selected non destructive methods for investigation of a hidden wood decay extent
Drdácký, Miloš ; Kloiber, Michal ; Kotlínová, M. ; Valach, Jaroslav ; Frankl, Jiří ; Bryscejn, Jan
The paper deals with a practical application of selected nondestructive testing methods at survey of decayed roof framework members. Three methods were used: X-ray, ultrasound testing and resistance microdrilling.

Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.