National Repository of Grey Literature 58 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
TROPICAL PAVILION FOR THE ZOO BRNO
Kolibačová, Alžběta ; Plášil, Jiří (referee) ; Boháč, Ivo (advisor)
The thesis deals with the design of the architectural study of the Caribbean pavilion in Brno Zoo. The building will be located in the area of Mniší hora on the site of today's greenhouse pavilion from the 1960s which is ending its life expectancy I designed a comprehensive pavilion presenting the tropics ecosystem, fauna and flora from the Caribbean, Central America and Amazon. The building also includes a restaurant, a view point and a sanitary facility. The study also deals with the urban design of the entire section of Caribbean in the Brno Zoo and the design of exterior furniture. The designed solution creates space for animal breeding in harmony with current zoological trends like being as close as possible to their natural environment in which man and animal are equal. It also offers other zoo features such as visitor education, a meeting place, rest and relaxation.
Bučovice - residential area Za zámkem
Jetelina, Martin ; Vojtová, Lea (referee) ; Hrabec, Josef (advisor)
UP Zavody Bucovice was a an important furniture company in Czechoslovakia. At the end of the 20th century, production in Bucovice was terminated and the abandoned site became the largest brownfield area in the city. In early 2018, the city bought the land and began demolition of the existing production facilities and buildings. The new city district will be created after demolition. The new area will offer significant urban development potential of the city of Bucovice.
Reconstruction of the Pohorelec at the JAMU Stage Design Studio
Skoupilová, Michaela ; Mikeš, Stanislav (referee) ; Guzdek, Adam (advisor) ; Lavický, Miloš (advisor)
The aim of the bachelor thesis was to create documentation for building permit and part of building design documentation, based on architectural study prepared in subject AG036 - Architectural Design Studio V. Main content of the study was reconstruction of the former public prosecutor's office in Brno for the purposes Janáček´s Academy of Music and performing. Object is situated in the city centre, near the Malinovského square. Basic idea was to maintain the appearance of a late functionalist building with minimal changes in the exterior. It was appropiate to eliminate the consequences of the reconstruction of the 1970´s, which did not take into account of the building sufficient. The building's function has emerged from the thesis assignment. In my design, I have decided to work with all three of the required functions, namely: the café, the rectorate and the stage design institute of JAMU. The café and the gallery on the ground floor communicates with the people in the city and it is the meeting point for students, teachres and visitors. The Rectorate should serve as a set of offices, but it will also represent the university. Facilities for students of scenography takes into account that scenography is a branch of art associated with theater and thus has the mission to support the student development and creative thinking of people interested in this field.
Renovation of the house at Pohořelec in Brno to the atelier of scenography JAMU
Hádková, Sabina ; Žáková, Dagmar (referee) ; Májek, Jan (advisor) ; Šuhajda, Karel (advisor)
The bachelor thesis is based on a previously elaborated study in the subject AG035 - Atelier of Architectural Design V, which was further elaborated to the level of the documentation for building permits and documentation for construction. The aim of this work was to renovate the building of the former public prosecutor's office in Brno for the purpose of Janáček Academy of Music Arts - JAMU. The building is situated in the city of Brno, in the city center Brno-střed, on the street Kobližná 22. It is situated in the historical part of the city, in its immediate vicinity there are many Brno dominates such as Náměstí Svobody, Moravske namesti, Mahen Theater, Janacek Theater, etc. The main idea was to preserve the character of late functionalist buildings with minimal changes in the exterior. Also, meet all the requirements that were entered at the beginning of the project. In other words, the object will be a public function - a café and exhibition areas, which will be dedicated to exhibitions by the students of stage design and lighting design. In addition, there should be a Rectorate and the Institute of Stage Design, which should serve as a set of representative offices. The main aim of this work is to create a stable background for students of scenography and light design, which should act as representative, and should encourage students to develop creative thinking and development for their creation.
New Old Brno Return of living to the city centres
Žáková, Michaela ; Kaštánková, Jana (referee) ; Františák, Luboš (advisor)
The Master´s Thesis showcases a proposal of housing in the centre of the city. The proposal is located near the historical centre of the city Brno. The thesis is mostly done as a urban study and partly in a detail of a architectural study. It includes wider analysis of the current state plus the new proposal, street design and city block detail. In this proposal I think about the need of a green space in the city. In my thesis you are being introduced to few unordinary houses. They are not traditional in a term of city block houses, because they are solitaires. Those forms bring new possibilities for green space in the city and inhabitant´s satisfaction.
Architectural study of accessible / protected/ spaces
Schneiderová, Petra ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Boleslavská, Yvona (advisor)
The subject of the diploma thesis was the elaboration of an architectural study of the renovation and completion of the Secondary school Gemini in Brno on Vaculíkova street. The assignment was the completion of the school and the emergence of new accommodation, restaurant and services. This object is situated in Brno - Lesná. It is a relatively sloping land. The basis of the design was the completion of one school floor and the completion of a new w connected to the existing building. The original school was built parallel to the contour lines, while the completion of the new part of the object is perpendicular to the contour lines. This will create an optically enclosed garden space from Vaculíkova Street. The school's garden remains open to the park towards the Devil's Gorge. On the west side a new building with a restaurant and services is built, which is connected with the original school by a connecting neck.The basis of the design was the completion of one school floor and the completion of a new wing connected to the existing building. The original school was built parallel to the contour lines, while the completion of the new part of the object is perpendicular to the contour lines. This will create an optically enclosed garden space from Vaculíkova Street. The garden of this school is open to the park towards the Čertova rokle. On the west side was built a new objects with a restaurant and services, which is connected with the original school by a connecting neck. The design consists of three buildings with separate functions. There are classrooms, cabinets, sanitary facilities, etc. in the school. A rehabilitation center with facilities was situated in the southern part and restaurant, a dining room with a kitchen, an administrative department of the school and spaces for rent were built in the western building.
New South District and its Connection to Svratka
Musilová, Michaela ; Hybská, Bohumila (referee) ; Sedláček, Michal (advisor)
Architectual study deals with the design of an apartment building in the new south district in Brno – area the south from the existing main station. Living close to the Svratka river and concurrently near historic centre are the greatest potentials of the territory. Another similar place does not exist anywhere in Brno. The project follows plans of building a new main station of the city. This includes extensive transport infrastructure. The new district is connected to the Brno boulevard and also to „highline“ park on the historic viaduct. The area was not built till today, although it is really attractive and unusual place in the city. The main reason is flood area located here. Nowadays a city administration is preparing a new zoning plan, which suggests many flood control measures. In my thesis I am interested in one block of buildings from the new district, which is situated close to the river. One of these apartment buildings is designed in more detail. This is the coner object located near the square. The house is composed of eight floors – two underground and six upper floors. Garages are located underground. Entrance area for residents, technical background and some home-office units are planed on the first storey. The part of the first floor is rentable – coner space for cafe or bar. Upper floors have only resident function. Varied flats are two-rooms to five-rooms. A part of proposal is also outdoor spaces. They are very significant for really beautiful views to the waterfront, the river and adjancent park. All housing units have loggia, balcony or terrace. Home-office units on the first floor are completed with private gadens in the courtyard. Roof apartments are favored for theirs private roof gardens. But a part of roof green terraces is available for all residents of the house.
Sports and Relaxation Centre Vsetín, Ohrada
Kuklínková, Klára ; Kotek, arch Jakub (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor)
Diploma thesis of was preceded by a specialized studio focused on the development of urban-architectural design in the area of "Vsetín - Ohrada". The newly created objects have the a task of transform the whole territory, which nowadays deteriorate. The solved area is separated by the highest industrial zone from the edge of the city and after the connection to the urban area. The whole sports complex is conceived as an independent urban complex, mainly linked to the surrounding nature. These are cycle paths that are designed for the entire area. The center is designed for the needs of the population of Vsetín and its catchment areas. Sports, recreational options for all ages. The grassy wall divides the river from the city and reflects the calm zone by the river, and at the same time divides large flat areas. In addition to sports, the area offers wellness, gastro and meeting places. The advantage of this place is cycling trail parallel to the beautiful nature. Moreover, the grassy wall is used to hide service roads and parking spaces. This ensures excellent transport accessibility and supply, but does not interfere with the sports complex. Wall created from excavations of single buildings and demolition works of the original stadium will achieve a safe transition from one sports ground to another, creating a natural observation post and incorporating buildings and sports facilities to become part of the wall and form a single unit. By embedding buildings in the wall, the buildings visually diminish. The embedded sports ground is bounded on two sides by a rampart and the third by a staircase. It can be used as a grandstand, or to enter the ridge of the dike. This minimizes the need for unsightly fencing on each pitch. With the new concept we will meet the requirements of visitors in the given locality and, above all, the attractiveness of the whole area will be increased.
New synagogue in Opava
Gášek, Daniel ; Velek, Jan (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor)
The aim of the thesis was to create an architectural study of the new synagogue in Opava. Similarly to many other towns and cities, the former synagogue was burned during Kristallnacht, the ruins were completely demolished and taken away. Nowadays there are no buildings on the site, except the former Rabbi’s house. Basic idea was in preserving the park character of the site by insertion of a non-arrogant low cuboid volume in the neighbourhood of apartment buildings from the first half of the 20th century. Designed form benefits from the character of the site while humbly avoiding construction on the actual place where the burnt synagogue stood. This creates an elegant, low object, whose two dominant ceiling slabs are filled with glass in between so it preserves a part of the park’s existing transparency and let the interior freely connect with exterior, also thanks to large sliding windows. In the center of the block is situated three sides closed atrium, which surrounds the new synagogue, into whose interior delicate scattered sunlight penetrates through the translucent onyx stone walls.
Academic Square - Faculty of Fine Arts
Smejkal, Jan ; Kyselka,, Mojmír (referee) ; Nový, Alois (advisor)
The theme of the thesis is a study of the project of the Faculty of Fine Arts in Brno. The site lies on boundary of two city parts, Brno – Střed and Brno – Žabovřesky and it is surrounded by streets Veveří, Šumavská and Bulínova.The project ties together with architectural study from subject TG02, which concerns the Faculty of Forensic Engineering. The final result of both parts is the project of both schools with common facilities. The part of the project is an underground garage where is a space for public parking which is demanded by city hall. The main idea was to create building with respect to surroundings and define itself to the street lines and create the small square inside the block of the buildings. The results are two six-floor buildings connected by two-floor object with atrium.

National Repository of Grey Literature : 58 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.