National Repository of Grey Literature 154 records found  1 - 10nextend  jump to record: Search took 0.01 seconds. 
New synagogue in Opava
Bartošová, Monika ; Baranyai, René (referee) ; Dulenčín, Juraj (advisor)
The thesis deals with the design of a new synagogue in Opava. The location is defined on the site of a former synagogue near the city behind no longer existing city walls, as was typical for the location of Jewish communities. The site of the original fortification is now largely taken by a strip of urban orchards, with the historic building of the Breda department store as the imaginary ending. The fact that the intended location adjoins these orchards played an important role in the design proposal. Another important factor entering the design proposal was the surrounding block of flats. From these input factors, the concept of arranging the territory was created, resulting in creating a semi-open block towards the green circular belt, in which the solitary building of the new synagogue is located in its central location. The building of the community center completing the existing block of flats forms rather the background for this synagogue. The concept of the synagogue building itself did not result from a particular symbol, but rather from abstraction that I perceive as typical of religious belief, because even the Holy Scripture is merely an interpretation of certain events that everyone can imagine differently when reading or interpreting them. The object of the synagogue is thus levitated in a cloud changing according to the angle of view. It is more or less obvious – is or is not. The overlap of the designed building resides in the further placement of the columns forming the cloud at important points of the city. On the pillars we can find Jewish verses in both languages, which font becomes bright after dark.
REVITALIZATION OF THE TERRITORY OF THE ČKD IN PRAGUE, VYSOČANY
Zatloukalová, Denisa ; Zemánek, Václav (referee) ; Zemánková, Helena (advisor)
There is a large number of localities in Prague that have lost their industrial glory or transport signifi cance. Today, these areas remain unused and turn into neglected scars on the city´s face. 1466 hectares of such territories exist now in Prague. Their transformation and limitation of the city´s expansion is one of the main goals of the new Prague´s Metropolitan Plan. And the solution to the transformation of the former ČKD is the subject of this thesis. Conditions for the revitalization of the territory of the former ČKD are embedded in the zoning plan for the Prague´s district Vysočany, in the new Metropolitan Plan and the new development projects in surrounding play its role too. The aim of the chapter is to evaluate the existing land situation, its use with respect to the new Metropolitan Plan and conceptual renewal of the postindustrial territory of Vysočany district. The thesis presents a possible example of the creation of a new urban district, which offers housing, modern offices, sports and all amenities. Modern architecture of high-rise buildings is complemented by quality solutions of public spaces, green streets and parks.
Multifunctional Building Brno - Líšeň
Voropai, Oleksandr ; Fišer, Jiří (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor) ; Pěnčík, Jan (advisor)
The aim of the thesis was to create the individual degrees of project documentation – documentation for building permit and building design documentation on the basis of the study, processed in the subject AG035. The subject of my bachelor’s thesis is a multifunctional building in the vacant site of Josefy Faimonové Street in the city of Brno-Líšeň. This multifunctional building has three floors. An administration and cafe are located on the ground floor. The first underground floor is divided up into three functional parts; administration, gym and cafe. In the second underground floor there is the garages and technical facilities of the building. The supporting structure is based on reinforced concrete prefabricated skeleton with pre-stressed ceiling panels. The substructure consists of strip footings, castin-place reinforced concrete foots. The roof is designed as flat green roof. Blinding system is made of aluminum frame system with rotating parts pulled with tyvek textile
PROKES WINERY
Valík, Jaroslav ; Myslín,, Jiří (referee) ; Dýr, Petr (advisor) ; Čupr, Karel (advisor)
The bachelor thesis is based on a selected architectural study which was prepared in the winter semester of the second year for Studio of Architectural Design AG32 and elaborated to a design study in AG36. Here the project documentation for building construction is developed. The project designs a new Prokes Winery in the town of Velké Němčice. The winery produces, processes and sells wine products and accommodates overnight guests. The design also includes a family house for the winemaker, including secondary building structures such as fencing, paved areas and roads, utility grid connections, etc. The limiting factor was the HN air protection zone that crosses the land. The size of the building was based on the production capacity and the number of workers and visitors. According to the building program the building is functionally divided into the public and production part. The public part of the complex is designed to accommodate disabled people's movement. The goal was to design and construct a building that respects the surrounding area and does not appear out of place in its surroundings.
Multifunctional Building Brno - Líšeň
Mozolová, Monika ; Teplý, Vladimír (referee) ; Odvárka, Antonín (advisor) ; Hradil, Dušan (advisor)
The subject of my bachelor’s thesis is the design of a multifunctional building in the city district of Brno – Líšeň, in Josefa Faimanová street. The parcel is of irregular rectangular shape, from the northwest side in a mild slope. The building covers most of the space of the parcel and its height respects the surrounding area. In the north there is a small restaurant with a parking space. To the south and east there are apartment buildings. The designed building consists of two blocks connected by a middle space, which is on the north and south sides of the building illuminated by the glass facade. This space is therefore the center of the whole building, since its connecting all the secondary corridors and at its southern end there is the main staircase connecting all of the five floors. The skin of the facade is made of steel perforated panels, which makes the facade variable and gives it a unique appearance. Panels by the windows are foldable. Underground floors are designed as parking spaces, accessible to cars by a car elevator from the first floor. On the first floor there is also the main entrance, rentable studios with windows on the southern facing side of the building, a café and a rentable commercial space. The café and a rentable commercial space both have seperated entrances from the outside. Toilets are designed at each floor above ground. The floors are connected by the main staircase, two side fire staircases and an elevator that ensures the barrier-free use of the building. Administrative sections in 2NP and 3NP are divided into open spaces, individual enclosed offices, meeting rooms and other secondary rooms – archives, warehouses, dressing rooms, etc. The doctor’s offices are located on the second floor, separated from the administrative part by the middle space. There are a total of four doctor’s offices with their own facilities. All of the four offices are connected by a waiting room.
Winery Sekt Jan Petrák
Manakova, Anastassiya ; Myslín, Jiří (referee) ; Dýr, Petr (advisor) ; Kalousek, Miloš (advisor)
The objective of this Bachelor Thesis is the design of the Sekt Jan Petrak winery in Kobylí. The Bachelor Thesis expands and specifies an architectural study which was drafted as AG33 subject during the summer semester of the second year (i.e.up to the level of Documentation for Planning Permission and Documentation for Execution of the Project). The considered area lies in the territory of Kobylí and with its slightly rolling landscape is used for agricultural purposes. The building ploat is located down the surrounding buildings. The aim of the bachelor thesis was creating the project of building that will serve its users for quality accomodation for investor and long-term residence for guests as well as for production, presentation and tasting of sparkling wine. Designed object consists of three parts: sale and presentation of sparkling wine, housing for owners and visitors, production. And the main goal was to connect all of the functions so they can complement each other. The Object presents three masses – two main and one subsidiary, which are distinguished by the shape of te roof and the structure of the fasade. The nearest to the access road is a building of a family house, which consists of a publicly accessible two-storey winery, which connects to two large apartments for visitors, and private part - investor apartments. The investor's apartment is illuminated from two sides - southwest and northwest. The living room has a large window opening, which provides beautiful views of the private outdoor terrace and area green. The attic of the family house is designed for accommodation of visitors and tasting of sparkling wine. Through the passage public communication is linked with the production of sparkling wine.
Industrial building plant Arvin Meritor Brno
Habarta, Jaroslav ; Vranová, Daniela (referee) ; Boleslavská, Yvona (advisor) ; Donaťáková, Dagmar (advisor)
The aim of the bachelor thesis was the elaboration of project documentation based on the studio project AG036. This is a new Arvin Meritor industrial plant specializing in the production of a car sub-system. The production of the plant should cover the demands of the Škoda Auto car factory, with a planned production of 300,000 vehicles per year. In accordance with the need for intensive exploitation of the territory of the City of Brno, the object is located on a plot in the Brno-Maloměřice district, which is run as brownfield no. 1904 and for which the applicable land plan assumes the production function. The concept of a new building by its location on the given plot takes into account the planned extension of the production part of the plant and eventual use of the site in the form of a new industrial zone. The object itself is designed as three cubic masses divided by illuminating corridors and functionally split into a production and administrative part with staff backgrounds. The production flow starts at the take in ramp to which the reception and storage of the goods is followed, including inspection and registration. Custom assembly takes place on three assembly lines, the production process is completed by a functional test and an output check.
Reconstruction of the Pohorelec at the JAMU Stage Design Studio
Čech, Daniel ; Špiller, Martin (referee) ; Guzdek, Adam (advisor) ; Lavický, Miloš (advisor)
The aim of the Bachelor thesis was to renew and rebuild the building of the former Supreme state prosecutor to the place for The Stage design of Janáček Academy of Music and Performing Arts in Brno and The Rectorate od Janáček Academy. The building is located on the corner of the busy streets Jánská, Kobližná and Pohořelec where it forms a rather drab end point of these streets. The object was built in the post World war II period and carries features of late functionalism. The building has been abandoned since 90s. The ground floor was used for commerce, the underground floor for technical equipment of the building and other upper floors were purely administrative. The building has one underground floor and seven above-ground floors. In the ground floor were designed a public café and exhibition spaces. On the second to the fourth floor there are administrative places for the Janáček Academy Rectorate. On the fifth to the seventh floor the are spaces for students of the Stage design. In the new eight floor there is a background for the Light design. The main focus of the work was to restore life and create a functional and aestetically friendly environment. This was achieved by changing the internal layout where some dividing structures were removed, including the vertical connections of the floors and finally the use of glass partitions.The layout is now more open, lighter and airy. A main element of the reconstruction is the extension of the next floor, which has increased the space for students and employees and confirmed the unclear verticality of the building. The entire extension has more dominant look, but with natural respect to the surrounding buildings. The superstructure fasade consists of pre-installed electroluminescent panels with a holographic foil. This foil produces rainbow effects on the facade and reflects light, relieving the mass. At night, thanks to electroluminescent wires, the extension shines and highlights the happenings inside th
Corporate headquarters Dlabaja a.s.
Dlabaja, Adam ; Burianová, Lenka (referee) ; Petříček, Tomáš (advisor)
The project documentation, processed in the framework of the diploma thesis, solves the new building of the administrative building of the building company in the village Lukov u Moravských Budějovic. The building is made of traditional brick technology therm tl. 50 cm, without insulation, ceilings are reinforced concrete, flat roof, vegetation. Vegetation is also part of the facade of the building, which at the same time serves as a root cleaner. The philosophy of the whole design is to create a high-quality working environment for building company employees, a pleasant environment for customers and to best solve the environmental footprint of the building. The building is designed as a modern office building, with space for leisure activities of staff and their visits, taking into account the responsible approach to the development industrial site and the surrounding nature. The building efficiently manages potable, rain and wastewater, the envelope of the building, and the individual structures are designed to make the entire building as energy-consuming as possible, and do not pump irreparably by nature its natural resources in a larger quantity than necessary.
City within City
Rozsypal, Petr ; Bořecký, Petr (referee) ; Palaščák, Michal (advisor)
At present times, there are not many unutilized building sites near the city center, therefore it is necessary for the city to seek out such sites and prove their possible use. The bachelor thesis deals with such "unused" site in the area defined by three streets - from the north by Milady Horákové street, from the south by Francouzká street and from the east by Černopolní street. Each of these streets has a different character, the most different is Milady Horákové Street, which, despite its current form, has the potential and parameters to be an boulevard. The architectural design itself deals with the plot on the corner of Francouzská and Milady Horákové streets, and thus it follows the analytical part which came up with a suitable strategy for the development of this site by proposing a master plan.

National Repository of Grey Literature : 154 records found   1 - 10nextend  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.