National Repository of Grey Literature 3 records found  Search took 0.00 seconds. 
Zásady chovu plemene masný simentál
Chytka, Vladimír
This bachelor thesis focuses on breeding of beef simental in the Czech Republic, but also in countries where this breed is very numerous. It describes the individual breeding countries on the question of the type of animal, polled, color and another specifications. In czech population is analyzed evolution from the beginning of the breeding beef simmental to the present. Properties and specifics of AI bulls which were crucial for the development of breeding in Czech republick are described in detail. Here are described technology of breeding in the summer on pasture and also technology of breeding in winter. The growth of beef simmental is compared within breeds in the Czech Republic and also the growth is compared with animals in Germany and Denmark. Inalienable part in this thesis is the issue of polled that nowadays is very discussed.
Vyhodnocení reprodukčních schopností a růstu potomstva u plemene Masný simentál
Chytka, Vladimír
Beef Simental is a beef breed that is bred almost all over the world. In the Czech Republic there is the third most widespread of meat breeds in the number of cows. Most breeding bulls of this breed act in natural breeding, which confirms its popularity in commercial crosses. This diploma thesis was focused on growth ability and evaluation of reproductive indicators in five breeds dealing with breeding of this breed in performance control. The influence of breeding conditions, sex, breeding method, calving on weight of calf at birth, at 120, 210 and 365 days was monitored. Furthermore, the length of the interim period, the age at the first calving and the order of calving of the cows in the herd of individual breeders were determined. The influence of breeding conditions, breeding method, sex and calving rank was statistically highly significant (p ˂ 0.01). Difference between calves born after insemination bulls and after natural breeding was 25 kg. Bulls had higher weights in all reference periods (120, 210 and 365 days). The difference between the average weight of a bull and a heifer was 146 kg. There was a statistically significant difference (p ˂ 0,01) between the calves from the first calvers and the cows on the second calf and the other calves in weight. The average age at first calving in the evaluated farms is 954 days which confirms the current trend but is in conflict with the breeding goal of this breed.
Kvalita prostředí a potravní chování kapra ve vztahu k přikrmování v polointenzivní rybniční akvakultuře
Adámek, Zdeněk ; Jurajda, Pavel ; Zukal, Jan ; Janáč, Michal ; Mikl, Libor ; Šlapanský, Luděk ; Všetičková, Lucie ; Prášek, Václav ; Šútovský, I. ; Chytka, V. ; Mrkvová, Markéta
Kombinací čtyř metod terénního výzkumu (telemetrie, elektrolov, potravní analýzy a měření parametrů vody) se ukázalo, že ryby nejsou v polointenzivním rybničním chovu rozmístěny rovnoměrně. Dominantní jedinci se koncentrují v krmných místech v hustotě, která může snížit obsah kyslíku až k hranici fyziologického minima, což vede k horšímu využití krmiv. Menší ryby se zdržují spíše mimo krmná místa a v okrajích rybníka a živí se převážně přirozenou potravu. Kromě menší hmotnosti mají i nižší obsah tuku. Rozdělení obsádky kapra na větší jedince s vyšším obsahem tuku, významně se orientující na krmná místa, a na menší s nižším obsahem tuku živící se více přirozenou potravou vede k doporučení vhodnosti rozšíření aplikace krmiv na více krmných míst, případně jejich střídání.

See also: similar author names
2 Chytka, Vladimír
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.