Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Fyzikální vlastnosti medů
Slováček, Robin
Bakalářská práce je zaměřena na fyzikální a reologické vlastnosti medů a vlivy působící na tyto vlastnosti. Fyzikální vlastnosti medů jsou velmi rozdílné v závislosti na chemickém složení medu, zdroji medu, klimatických a geografických podmínkách. Krystalizace medů závisí na obsahu fruktózy a glukózy. Nektarové medy obsahující více glukózy, proto krystalizují rychleji než medovicové. Hustota medu je vyšší u medovicových medů, protože obsahují vyšší množství minerálních látek. Barva medu je závislá na botanickém původu medu, způsobu zpracování a délce skladování. Nektarové medy jsou světlejší než medy medovicové. Elektrická vodivost je velmi důležitou vlastností, díky které můžeme zjistit druh medu podle původu. Medovicové medy mají vyšší hodnotu elektrické vodivosti, protože obsahují více minerálních látek. Reologické vlastnosti medů závisí na složení cukru a botanickém původu medu. Mezi reologické vlastnosti patří viskozita, která se snižuje se zvyšující se teplotou.
Senzorické hodnocení medu
Stará, Barbora
Tématem bakalářské práce byla Senzorická analýza medu. Hlavním cílem práce bylo provést senzorické hodnocení různých vzorků medů, dále zaměřit se na složení medu, druhy medu, využití medu v potravinářství a kosmetických produktech a prostudovat problematiku účinků medu na zdraví člověka a jeho falšování. U vzorků medu se senzorickou analýzou hodnotila barva, vzhled, konzistence, vůně a chuť. Senzorické hodnocení medů proběhlo ve dnech od 25. 9. 2015 do 27. 9. 2015 v prostorách střediska volného času v Lužáneckém parku. Komise byla složena z 6 členů z řad lidí, kteří se touto problematikou zabývají. Celkový počet degustovaných vzorků byl 48. Jednalo se o jednodruhové květové medy, vícedruhové květové medy, vícedruhové květové medy pastované a medy medovicové. Akci pořádala pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s. za finanční spoluúčasti Ministerstva zemědělství ČR. Z výsledků vyplynulo, že všechny vzorky medů odpovídaly smyslovým požadavkům kladeným na med. Vítězem se stal jednodruhový květový med od soutěžících z Roštění, za vícedruhové květové medy soutěžící z Prahy, za pastované medy soutěžící z Vysočiny a vítězem za medovicové medy se stal soutěžící z Přílepy.
Fyzikální vlastnosti medů
Slováček, Robin
Bakalářská práce je zaměřena na fyzikální a reologické vlastnosti medů a vlivy působící na tyto vlastnosti. Fyzikální vlastnosti medů jsou velmi rozdílné v závislosti na chemickém složení medu, zdroji medu, klimatických a geografických podmínkách. Krystalizace medů závisí na obsahu fruktózy a glukózy. Nektarové medy obsahující více glukózy, proto krystalizují rychleji než medovicové. Hustota medu je vyšší u medovicových medů, protože obsahují vyšší množství minerálních látek. Barva medu je závislá na botanickém původu medu, způsobu zpracování a délce skladování. Nektarové medy jsou světlejší než medy medovicové. Elektrická vodivost je velmi důležitou vlastností, díky které můžeme zjistit druh medu podle původu. Medovicové medy mají vyšší hodnotu elektrické vodivosti, protože obsahují více minerálních látek. Reologické vlastnosti medů závisí na složení cukru a botanickém původu medu. Mezi reologické vlastnosti patří viskozita, která se snižuje se zvyšující se teplotou.
Vybrané kvalitativní ukazatele medů včelstev získaných v průběhu kalendářního roku
JEŘÁBEK, Miloš
Tématem bakalářské práce je "Vybrané kvalitativní ukazatele medů včelstev získaných v průběhu kalendářního roku". Hlavním cílem práce bylo provést rešerši daného tématu a porovnat vybrané ukazatele (obsah vody, kyselost, elektrická vodivost medu, důkaz porušení vzorků medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky aj. kvalitativní ukazatele medu) ze vzorků medu nasbíraných za určité období (květen, červen, červenec). V Experimentální části byla provedena analýza vybraných ukazatelů kvality medu ze vzorků, které byly odebrány od včel z vlastního chovu. Evropská norma pro obsah vody v medu byla splněna v 59 vzorcích z 60. Norma pro český med byla splněna v květnu a červnu u 9 vzorcích a v měsíci červenci u všech 20 vzorků. Normu pro kyselost medu a porušení medu škrobovým sirupem, škrobovým cukrem nebo sladovými výtažky splnilo všech 60 vzorků.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.