Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 30 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Pivovarské technologie v ČR a ve světě
Hambálková, Pavlína
Bakalářská práce se zaměřuje na technologii výroby piva v České republice i ve světě. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické popisuje historii piva od jeho počátku až po současnost. Vypracována je technologie výroby včetně používaných surovin a postupů. Zvláště se pak zaměřuje na fenomén českého piva, na jeho charakteristiku a originalitu vůči jiným produktům. V praktické části jsou prezentována data z provedených senzorických a analytických měření vybraných spodně kvašených piv. Cílem práce bylo literární zpracování tématu a praktické srovnání českého ležáku se stejnou skupinou zahraničních piv. Nejvyšší hodnocení v rámci senzorické analýzy získal Pilsner Urquell, jež měl nejvíce bodů ve všech vybraných parametrech, což pozitivně koreluje s kvalitou surovin a výrobních technologií tohoto piva a s oblíbeností českých ležáků v naší zemi.
Výroba piv s ovocnou příchutí a jejich senzorické hodnocení
Burianová, Eva
Teoretická část diplomové práce je zaměřena na popis surovin, jež jsou pro výrobu piva s ovocnou složkou nezbytné. Je zde nastíněna technologie výroby piva. V literární rešerši jsou dále zmapovány pivovary a minipivovary, které ovocné pivo ve svém portfoliu nabízejí. Praktická část byla zaměřena na výrobu ovocného piva, kdy bylo vyrobeno pivo obsahující základní suroviny (slad, chmel, kvasinky, voda) a do něj byla následně přidána ovocná slož-ka ve formě pyré (marakuja, mango). Pivo bylo následně podrobeno analytickému a senzorickému hodnocení. U všech vzorků byl za pomocí přístroje FermentoFlasher stano-ven obsah objemového a hmotnostního alkoholu, skutečný a zdánlivý extrakt a extrakt pů-vodní mladiny. V rámci senzorické analýzy, kdy byl hodnocen vzhled, pitelnost, vůně a chuť, dosáhly nejlepších výsledků vzorky ochucené marakujou. Přídavek marakuji lze vy-hodnotit jako perspektivní ve výrobě ovocných piv.
Porovnání vybraných kvalitativních ukazatelů piv vyrobených různou technologií
BUDÍN, Dominik
Bakalářská práce se zabývá porovnáváním vybraných kvalitativních ukazatelů piv vyrobených různou technologií. Praktická část je zaměřena na komparaci desíti svrchně kvašených piv z různých průmyslových pivovarů, minipivovarů a domácí výroby. Jednotlivé vzorky piv byly senzoricky posuzovány na základě subjektivního hodnocení mezi deseti hodnotiteli. Respondenti za pomoci dotazníku hodnotili hořkost, pitelnost, vůni, intenzitu chutě a celkový dojem z ochutnávaného vzorku. Na základě odpovědí respondentů byly vypracovány grafy, které byly následně vyhodnoceny a slovně popsány. Ve výzkumné části bakalářské práce bylo zjištěno kvalitativním výzkumem, jakým svrchně kvašeným pivům dávají přednost muži a naopak, která piva upřednostňují ženy.
Ohrožení ekonomických zájmů EU v Jižní a Střední Americe.
Frýda, Jiří ; Opatrný, Josef (vedoucí práce) ; Kovář, Martin (oponent) ; Barteček, Ivo (oponent)
V dizertační práci analyzujeme hrozby pro ekonomické zájmy Evropské unie v Latinské Americe - náš okruh je zúžen převážně na země MERCOSUR. Oba regiony pojí historicky sdílené vazby, které však byly přerušeny vstupem Studené války, kdy se Latinská Amerika stala přirozenou zájmovou zónou Spojených států. Základním časovým předělem je proto pro nás konec mocenské bipolarity, přičemž jádro práce je v hrubém rozsahu jednoho desetiletí 2003-2013. Ve třech základních kapitolách definujeme pojem ekonomické bezpečnosti, vztah EU-Latinské Ameriky v historickém vhledu a nakonec asertivní vstup Číny do Latinské Ameriky ve vymezeném období. Klíčovým prvkem je skutečnost, že po skončení Studené války došlo k významnému posunu vnímání ekonomické moci státu/regionu z bezpečnostního (vojenský) na vlivový (kondicionalita, sankce). Do toho rámce zasazujeme také Latinskou Ameriku, která procházela vlnou neo-liberalismu a privatizace. V úvaze o asymetrii vztahů mezi oběma regiony zvažujeme více historické souvislosti včetně tzv. "společných hodnot", která částečně (nikoliv však zcela) zpochybňujeme. Vycházíme z pohledu, že vztahy mezi oběma regiony se značně pragmatizovaly se silným důrazem na obchodní vazby. Čína je novým prvkem v regionu, kde tradičně soupeřili Spojené státy a Evropa. Nevnímáme Latinskou Ameriku již...
Rozdíly v řešení sporů o námořní teritoria v oblastech s energetickými surovinami
Bančanský, Andrej ; Karlas, Jan (vedoucí práce) ; Parízek, Michal (oponent)
Energetická bezpečnost je významným fenoménem současného světa. Řada nalezišť ropy a zemního plynu se nachází na mořském dně. Přesun těžby do hlubších a od břehu vzdálenějších míst může znovu vyvolávat otázky vlastnictví těchto ložisek. Existují světové regiony, kde tyto spory o vedení hranic námořních teritorií eskalují do podoby řady střetů a incidentů. A jsou jiné oblasti, kde se státy dohodnou a na těžbě kooperují. Cílem této práce je pokusit se určit, které faktory vedou k tomu, že konkrétně v Jihočínském moři vedou neshody o hranice námořních teritorií k eskalaci sporů, ve srovnání s regiony Severního moře a Karibského moře, kde jsou spory řešeny či utlumeny. Tyto faktory jsou představovány šesti proměnnými, které vycházejí ze tří teorií: z realismu, idealismu a konstruktivistické teorie mezinárodních vztahů. První část práce popisuje historický vývoj současného mezinárodního námořního práva týkajícího se teritoriálního rozdělení světových moří. Dále následuje popis tří případových oblastí. V druhé části jsou rozebrány teoretické základy zkoumaných faktorů. V následujícím oddíle jsou tyto faktory/proměnné analyzovány v konkrétních případech a jsou jim přiřazeny hodnoty. Na závěr je z výsledných hodnot proměnných určeno pomocí Millových metod, který faktor může s největší pravděpodobností...
Plná pálená cihla v současné době - perspektivy, možnosti, technologie
Polláková, Lenka ; Pavelka, Oldřich (oponent) ; Sokolář, Radomír (vedoucí práce)
Tato diplomová práce se v teoretické části zabývá cihlářskou výrobou, základními surovinami pro výrobu cihel a samotným technologickým postupem výrobu. Dále se zaměřuje přímo na cihlu plnou pálenou, její legislativní požadavky a výrobce, kteří tuto cihlu v současnosti vyrábějí u nás a na Slovensku. V praktické části jsou posléze posuzovány možnosti současných výrobců, zejména co se týče slínavosti, mineralogického složení a chování během výpalu jejich výrobních směsí. Nakonec se navrhne optimální teplota výpalu dostupných směsí, aby se dosáhlo ideálních parametrů, mezi které patří mrazuvzdornost, pevnost, vzhled apod.
Možnosti použití vybraných kvasinkových kmenů při výrobě nízkoalkoholického piva
Kovář, Pavel
Ve své bakalářské práci na téma Možnosti použití vybraných kvasinkových kmenů při výrobě nízkoalkoholického piva jsem se primárně zabýval geneticky modifikovanými kmeny kvasinek s omezenou schopností tvorby ethanolu. Dále jsem popsal ostatní metody výroby nealkoholického piva. Práce obsahuje i informace o stavbě kvasinkové buňky a popis metabolismu z pohledu nejvýznamnějších živin a produkce ethanolu. Zmíněna je i propagace kvasničných kultur a jejich uchovávání. Neopomenul jsem ani suroviny pro výrobu piva se zaměřením na jejich vlastnosti důležité při výrobě piva se sníženým obsahem alkoholu.
Technologie výroby trandičních jídel Kareliijské oblasti Ruska
Gladkaia, Iuliia
Cílem bakalářské práce bylo vypracování literárního přehledu o Karelské republice v Ruské federaci, o výrobě tradičních jídel v této oblasti, a zjištění celkové senzorické přijatelnosti vybraných výrobků. První část je věnována specifikaci oblasti, podmínkám vzniku tradičních pokrmů, popisu základních surovin a technologiim výroby. Druhá cást se tyka praktického senzorického hodnocení vybraných výrobků. Na ústavu technologie potravin byly vyrobené „kalitky“ – druh žitno-pšeničného pečiva s bramborovou a tvarohovou náplní. Byl vytvořen senzorický dotazník, hodnocení se zúčastnilo 10 proškolených studentů. Hodnotily se vnější a vnitřní znaky jakosti, 80 % hodnotitelů lépe vyhovovala náplň bramborová, výrobek byl díky ní vláčný a chutnější. Výsledky byly zpracovaný graficky. Z popisné metody hodnocení je patrné, že dany tradiční pekařský výrobek je senzorický přijatelný i pro české strávníky.
Charakteristika jakosti nealkoholických nápojů z hlediska jejich nutriční hodnoty
Turková, Michaela
Tématem bakalářské práce je Charakteristika jakosti nealkoholických nápojů z hlediska jejich nutriční hodnoty. V této práci nalezneme rozdělení nealkoholických nápojů jak z technologického, tak legislativního hlediska. Dále jsou zde uvedeny a popsány základní suroviny pro jejich výrobu, či základní postupy technologické výroby vybraných nápojů. Práce shrnuje požadavky na jakost nápojů, jejich označování, balení a uvádění na trh. Uvádí poznatky o zákaznicích, co ovlivňuje jejich rozhodování při nákupu. Práce se zabývá spotřebou nealkoholických nápojů v ČR a také ve světě. Porovnává nejoblíbenější nápoje, popisuje jejich složení, jejich nutriční hodnoty a pozitivní či negativní vlivy jednotlivých složek nápojů. Na závěr jsou v práci uvedena a shrnuta doporučení konzumace.
Muffiny-moderní pekařský výrobek
Šafářová, Petra
Bakalářská práce „Muffiny – moderní pekařský výrobek“ je rozdělená do tří částí. U první je popsána charakteristika, historie a suroviny pro výrobu muffin. V druhé části je pozornost věnována výrobě. Ve třetí, praktické části, je vyhodnocen průzkum konzumace, sestavení šesti receptur, a proveden pekařský pokus s použitím pěti druhů kypřících prostředků. Jako nejlepší byly vyhodnoceny muffiny s použitím vinného kamene.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 30 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.