Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 73 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Chlorofyl a jeho význam pro zdraví
Hübnerová, Amálie
Tato bakalářská práce se zabývá chlorofylem a jeho významem pro zdraví. Zaměřuje se na popis stavby chlorofylu jako rostlinného pigmentu a organely chloroplastu, ve které se vyskytuje. Jsou zde popsány vlastnosti, které jsou důležité pro fotosyntézu. Byla prozkoumána jeho aplikace v potravinářství a vliv na zdraví jako antioxidantu nebo použití při prevenci chronických chorob jako je rakovina, Diabetes mellitus a Trimethylaminurie. Dokonce byl zjištěn účinek chlorofylu jako nového antivirotika proti COVID-19.
Studium produkce lakázy vybranými druhy hub
Ovchynnikova, Oleksandra
Význam lignin-degradujících hub a jejich lignolytických enzymů je celosvětově oceňován zejména kvůli jejich možnému použití v řadě průmyslových odvětví. Tato bakalářská práce je zaměřena na studium možností produkce extracelulárních lignolytických enzymů houbami hnědé hniloby. V literární rešerši jsou charakterizované vybrané kmeny hub hnědé hniloby a jejích nejprostudovanější lignolytické enzymy. Dále jsou shrnuty možnosti využití lakázy v různých průmyslových odvětvích zejména v potravinářství. V průběhu submerzní kultivace po dobu 24 dní byla sledována aktivita lignolytických enzymů produkovaných houbami Laetiporus sulphureus, Serpula lacrymans, Gloeophyllum sepiarium, Phaeolus schweinitzii a Laetiporus montanus. Spektrofotometricky byla měřena aktivita lakázy, ligninperoxidázy a Mn-dependentní peroxidázy. U všech enzymů byla nejvyšší aktivita pozorována 12. den. Vybrané houby vykazovaly nejvyšší aktivitu v případě liginperoxidázy. Nejvyšší hodnoty měli Laetiporus sulphureus a Gloeophyllum sepiarium. Bylo zjištěno, že enzymatická aktivita hub je závislá na geografické poloze a konkrétním stanovišti. Hodnoty stejného kmene odebraného z různých míst byli odlišné.
Cobbova-Douglasova a Sato produkční funkce pro vybraná odvětví ČR
Franek, Jiří
Bakalářská práce se věnuje odhadu parametrů Cobbovy–Douglasovy a Satoovy produkční funkce pro odvětví maloobchodu, potravinářství a strojírenství v ČR. Zkoumaná data byla reálná podniková data získaná z databáze Amadeus. K odhadu produkčních funkcí bylo využito jak metody nejmenších nelineárních čtverců (NLS), tak metody nejmenších lineárních čtverců (OLS) a k vytvoření těchto odhadů byl využit statistický software Gretl. Odhadnuté parametry byly srovnány s teoretickými předpoklady a jejich hodnoty byly interpretovány. Pro ilustraci odhadnutých produkčních funkcí byly vytvořeny mapy izokvant. Celkové výsledky a zjištění byly shrnuty a srovnány v kapitole diskuze a byly porovnány s výsledky obdobných prací.
Formulace podnikatelského záměru malého výrobního podniku
Ryant, Pavel
Bakalářská práce se zabývá sestavením podnikatelského záměru na založení výrobního podniku. Jedná se o malý rodinný podnik, který má zájem přinést do oblasti pekárenství a cukrářství v regionu Vysočina nové jedinečné výrobky za použití dovedností, vybavení a prostor, které mají zakladatelé předem k dispozici.
Nové směry v technologii mražených krémů
Pastorková, Dominika
Bakalářská práce je zaměřena na výrobu mražených krémů a zmrzlin. Popisuje druhy použitých surovin a jejich vliv na jakost výsledného produktu. Mražené krémy se dle legislativy rozdělují na několik druhů, buď podle množství nebo typu suroviny. Zároveň se práce krátce věnuje historii vzniku zmrzliny a postupnému rozvíjení jed-notlivých technologií, které usnadnily nynější výrobu. Dále jsou zde zmíněny moderní způsoby zpracování mraženého krému, včetně nově použitých surovin. Nakonec práce popisuje současné trendy v servírování jakýchkoli mražených dezertů (gelato, mražený jogurt).
Zpráva o činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce za rok 2019
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výroční zpráva obsahuje úvodní slovo ústředního ředitele SZPI, kapitoly o kontrolní, laboratorní a certifikační činnosti SZPI, činnosti SZPI v oblasti legislativy, spolupráce s ostatními úřady a institucemi ČR, systému managementu kvality, kapitoly o mezinárodních vztazích, vztazích s veřejností, kapitoly o lidských zdrojích, zprávu o hospodaření, shrnutí.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Zpráva o činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce za rok 2018
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výroční zpráva obsahuje úvodní slovo ústředního ředitele SZPI, kapitoly o kontrolní, laboratorní a certifikační činnosti SZPI, činnosti SZPI v oblasti legislativy, spolupráce s ostatními úřady a institucemi ČR, systému managementu kvality, kapitoly o mezinárodních vztazích, vztazích s veřejností, kapitoly o lidských zdrojích, zprávu o hospodaření, shrnutí.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Zpráva o činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce za rok 2017
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výroční zpráva obsahuje úvodní slovo ústředního ředitele SZPI, kapitoly o kontrolní, laboratorní a certifikační činnosti SZPI, činnosti SZPI v oblasti legislativy, spolupráce s ostatními úřady a institucemi ČR, systému managementu kvality, kapitoly o mezinárodních vztazích, vztazích s veřejností, kapitoly o lidských zdrojích, zprávu o hospodaření, shrnutí.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Zpráva o činnosti Státní zemědělské a potravinářské inspekce za rok 2016
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Výroční zpráva obsahuje úvodní slovo ústředního ředitele SZPI, kapitoly o kontrolní, laboratorní a certifikační činnosti SZPI, činnosti SZPI v oblasti legislativy, spolupráce s ostatními úřady a institucemi ČR, systému managementu kvality, kapitoly o mezinárodních vztazích, vztazích s veřejností, kapitoly o lidských zdrojích, zprávu o hospodaření, shrnutí.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 73 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.