Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 77 záznamů.  předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výživa a krmení prasat ve výkrmu
JIROUT, Jiří
Tato bakalářská práce se zabývá technikou krmení a výživou prasat ve výkrmu. Práce je zaměřena na stanovení ideálního obsahu potřebných živin v krmné dávce, na vhodnost použití různých druhů krmiv s ohledem na ekonomiku a užitkovost prasat. V práci je uveden reálný příklad návrhu krmné dávky vykrmovaných prasat včetně krmné křivky a složení receptu. Dále jsou popsány systémy krmení doposud využívané, ale i nově se zavádějící a faktory, které ovlivňují užitkové parametry ve výkrmu prasat.
Porovnání kvality řezanky u samojízdných sklízecích řezaček
HEŘMÁNEK, Aleš
Tato diplomová práce pojednává o technologiích výroby řezanky z různých druhů rostlin pro účely živočišné výroby, nebo energetiky. Jelikož je toto téma velmi obsáhlé a dnešní technologie nabízejí mnoho možností, je práce zaměřena výhradně na jeden konkrétní způsob výroby řezanky. V literárním přehledu jsou k dispozici ucelené informace o historii řezaček a jejich uplatnění v rostlinné výrobě až do současnosti. Velká část je zde věnována přehledu aktuální nabídky, především samojízdných strojů, která je doplněna o popis jednotlivých technických řešení. Metodika obsahuje postup měření a kritéria pro porovnání vybraných strojů John Deere 8300 a New Holland FR 500. Všechny naměřené hodnoty byly získány v roce 2019 a 2020 z nichž jsou pomocí vzorců získány další výsledky. Sklízecí řezačky jsou porovnány z hlediska kvality řezanky, rozdrcení zrn, výkonnosti a spotřeby pohonných hmot. Posledním kritériem pro porovnání jsou náklady na samotný provoz sklízecích řezaček.
Stanovení obsahu vybraných prvků v krmivech pro zvířata
Křehlíková, Jana ; Juglová, Zuzana (oponent) ; Diviš, Pavel (vedoucí práce)
Tato práce se zabývala stanovením vybraných mikroprvků, makroprvků a rizikových prvků v krmivech určených pro psy a kočky. Teoretická část popisuje výživu psů a koček a zaměřuje se na bezpečnost krmiv v rámci kontaminace rizikovými prvky. Dalším diskutovaným tématem je chemická analýza krmiv, konkrétně stanovení nutričně významných látek, prospěšných prvků a kontaminantů. Experimentální část pojednává o přípravě a rozkladu vzorků krmiva a následné analýze těchto vzorků pomocí metod ICP-OES a AAS. Zjištěné koncentrace sledovaných prvků v krmivech byly porovnány s normami pro krmivo vydanými Oborem veterinární medicíny a vyhláškou vydanou Ministerstvem zemědělství. V analyzovaných krmivech byl zjištěn nedostatečný obsah některých prvků. Obsah rizikových prvků v krmivech splňoval legislativní limity a nepředstavoval tak zdravotní riziko pro zvíře. Prvky, u kterých legislativa neupravuje maximální přípustný limit, se v krmivech vyskytovaly ve vysokých koncentracích, které by již mohly poškodit zdraví zvířete.
Ovlivnění jakostních parametrů drůbežího masa netradičními krmivy
Voborná, Veronika
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem netradičních krmiv na jakostní parametry drůbežího masa. V současné době se stále hledají netradiční krmiva, která by mohla zlepšit kvalitu drůbežího masa nebo snížit celkovou cenu krmiva. Z hlediska fyzikálních vlastností se drůbeží maso vlivem netradičních krmiv liší v pH, ztrátě masové šťávy a pevnosti ve střihu. Ztrátu masové šťávy snižuje přídavek ptačího zobu lesklého, brokolice nebo třapatky nachové do krmiva. Pevnost drůbežího masa ve střihu snižuje přídavek česneku nebo česnekové slupky v krmivu. Nutriční hodnota drůbežího masa se liší v obsahu tuků, cholesterolu, bílkovin a popelovin. Obsah popelovin zvyšuje přídavek guarové moučky a cukrového sirupu. Senzorické vlastnosti jsou odlišné především ve světlosti barvy drůbežího masa, dále v křehkosti, šťavnatosti, chuti a chutnosti. Z technologických vlastností se liší vaznost drůbežího masa, která se přídavkem třapatky nachové v krmivu zvyšuje.
Vliv výživy na mléčnost chovných prasnic
Ticháček, Martin
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem výživy na mléčnost chovných prasnic. Mléčnost je schopnost samic produkovat mléko pro potřebu mláďat. K maximalizaci a optimálnímu složení mléka je zapotřebí ideálně vybalancovaná výživa. Pro výživu prasnic se připravují kompletní krmné směsi z jednotlivých složek krmiva odpovídající jednotlivým kategoriím. Při odchovu prasat je nutno věnovat velkou pozornost esenciálním aminokyselinám, především lyzinu. V této práci jsou uvedeny rozdíly v technice krmení. Ty závisejí na různé kondici prasnic, ustájení a v neposlední řadě na klimatických podmínkách. Cílem práce je podat všeobecné informace o vlivech výživy a technice krmení pro zlepšení mléčnosti chovných prasnic.
Vliv technologických postupů na kvalitu siláží v měnících se ekonomických podmínkách
Neuman, Aleš
Tato práce popisuje několik hlavních plodin pěstovaných v České republice za účelem silážování a výroby objemných krmiv pro dojnice. Popisuje jejich pěstební technologie, technologie sklizně a proces silážování. Dále hodnotí vliv počasí, zejména jeho extrémní výkyvy v poslední době na kvalitu píce a výsledného konzervovaného krmiva.. Hodnotí kvalitu krmiv konkrétního podniku na základě rozborů siláží z různých ročníků. Na základě analýzy účetních podkladů z podniku provádí ocenění objemných krmiv vyrobených ve vlastní režii podniku. Následně provádí ocenění krmných dávek jednotlivých skupin zvířat v chovu dojnic za sledované období 15 měsíců. Hodnotí efektivitu krmných dávek, potažmo rentabilitu celého chovu a možnosti reakce na výkyvy v cenách na agrárním trhu.
Výživa a krmení jednotlivých kategorií králíků chovaných v ČR
Halvová, Lucie
Tato práce je zaměřena na výživu a krmení jednotlivých kategorií králíků chovaných v České republice. První část je zaměřena na obecnou charakteristiku králíka domácího, jeho původ, zoologické zařazení a historii jak ve světě, tak v Českých zemích. Dále se zabývá trávicím ústrojím králíků a samotným trávením potravy a živin. Další části se věnují konkrétně výživě a krmivům. Jsou zde popsána obecná krmiva pro králíky, technika krmení a specifické krmení pro jednotlivé věkové kategorie králíků. Druhá část práce zahrnuje výsledky pokusu, ve kterém byl sledován vliv výživy a krmení na přírůstky živé hmotnosti u vybraných skupin králíků ve vlastním chovu.
Faktory ovlivňující senzorickou kvalitu vajec
Fraňková, Simona
Senzorická kvalita je ovlivňována vnějšími a vnitřními faktory. Z významných vnitřních faktorů je to zejména genetika, která mimo jiné ovlivňuje barvu vaječné skořápky. Nejdůležitějším vnějším faktorem ovlivňování senzorické kvality vajec je pomocí krmiva. Některé plodiny obsahují barviva, především xantofyly, která pozitivně ovlivňují vaječný žloutek a dávají mu sytě žlutou až oranžovou barvu. Jedná se například o mrkev, řasy, hořčičnou moučku nebo vojtěšku. Zkrmování velkého množství řepkové moučky, betainu nebo lněného oleje či moučky naopak senzorickou kvalitu ovlivňuje negativně, kdy dochází k zápachu vaječného obsahu po rybách. Senzorická kvalita vajec se hodnotí také v případě snahy o zlepšení technologických, chemických a fyzikálních vlastností vajec. Důležité je, aby při zlepšení některých z těchto vlastností nedošlo k negativním ovlivnění senzoriky vejce. Přidáváním tuleního oleje dojde k zvýšení množství n-3 polynenasycených mastných kyselin, ale senzorické vlastnosti to negativně neovlivní. V některých případech jako při zkrmování česneku, fenyklu, máty a majoránky lze změnit senzorické vlastnosti vajec, především aroma, čímž lze zvýšit jejich atraktivitu pro spotřebitele.
Vybrané antinutriční látky v krmivech
Částková, Monika
Bakalářská práce pojednává o vybraných antinutričních látkách, které jsou obsaženy v krmivech. Jedná se o souhrn a přiblížení problematiky těchto látek. Nejprve je práce zaměřena na rozdělení antinutričních látek, podle způsobu, jak se do krmiv dostávají, pokud nejsou jejich přirozenou součástí. Dále je větší část práce věnována vybraným antinutričním látkám. U každé této látky je popsána chemická struktura, jejich nejčastější výskyt, mechanismus působení na organismus, negativní účinky a vliv na zdraví. U některých je uvedeno množství obsažené v rostlinách a nejvyšší povolené množství při zkrmování, u kterého se neprojevují negativní účinky na organismus. V závěrečné části je uvedeno, jak vybrané antinutriční látky šlechtěním nebo technologickými postupy eliminovat, aby jejich negativní účinky byly co nejnižší.
Analýza chování prasete divokého na vnadištích
Pavelka, Martin
Tato bakalářská práce se zabývá chováním prasete divokého na vnadištích. Průzkum byl proveden v honitbách na severní Moravě, v okrese Bruntál. Nejen na vybraném území, ale také po celé České republice se řeší problém s přemnožením tohoto druhu zvěře. Sledování probíhalo pomocí fotopastí, které pořizovaly snímky vnadišť. Na tato místa bylo sypáno různé množství krmiva, které bylo předem zváženo. Z pořízených fotografií byly zaznamenány časy příchodů a počet divokých prasat. Následně bylo vypočítáno průměrné množství krmiva, které dokáže pojmout jedno divoké prase za hodinu. Ze získaných dat z fotopastí bylo doporučeno maximální množství krmiva, postačující pro pravidelné příchody zvěře na vnadiště, a tím pádem pro umožnění redukce počtů divokých prasat.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 77 záznamů.   předchozí11 - 20dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.