Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 118 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Stavba v krajině - Winery
Miková, Karolína ; Menšíková, Naděžda (oponent) ; Urbášková, Hana (vedoucí práce)
Areál vinařství spojený s farmou, která se zabývá zejména chovem ovcí, navržený do malebné krajiny Jižní Moravy, s impozantním výhledem na Pavlovské vrchy. V rámci území je řešeno i ubytování a několik drobných staveb jakožto zajímavostí pro návštěvníky. Návrh se inpiruje zásadami permakultury, ekologického zemědělství a primárně vzniká prostor pro spokojeného hospodáře.
Management chovu ovcí plemene suffolk v malochovu
Buchtová, Nikola
Cílem bakalářské práce je popis managementu chovu ovcí plemene Suffolk v malochovu. Práce popisuje veškeré náležitosti, které jsou s chovem ovcí na vlastní farmě spojené. Zahrnuje především problematiku reprodukce, ale také výživy. Práce zahrnuje praktické výsledky reprodukčních ukazatelů, které byly zjišťovány na vybrané farmě ve městě Šumperk od roku 2016 do roku 2022. Výsledky se týkají zhodnocení reprodukčních ukazatelů sledovaného chovu u bahnic, kde byla zaznamenána v jednotlivých letech rozdílná úspěšnost v zabřezávání plemenic. Pozornost je dále věnována zhodnocení reprodukčních ukazatelů sledovaného chovu u beranů, kde byla zjištěna stagnující situace v úspěšnosti zabřezávání od roku 2016 až do roku 2020. Poté byla zaznamenána mírná sestupná tendence. Následně byly zhodnoceny reprodukční ukazatele chovu, kde byly porovnávány počty narozených, odchovaných jehňat a počty ztrát. Výsledky se v jednotlivých letech liší.
Zhodnocení vývoje chovu ovcí na vybraných farmách v regionu Valašsko
Matysková, Michaela
Cílem této práce bylo zhodnotit situaci v chovu ovcí v regionu Moravské Valašsko na východní Moravě. V literárním přehledu je popsána charakteristika chovu ovcí v České republice, definice regionu Moravské Valašsko, nejběžnější plemena ovcí, nejvýznamnější nemoci ovcí a nejvýznamnější predátoři ovcí na Valašsku. V práci jsou popsány nejčastější důvody klesajícího počtu ovcí v regionu. Značná část práce je věnována problematice predátorů ovcí, zejména vlkům. V praktické části byl vypracován dotazník určený chovatelům ovcí ve Valašském regionu. Chovatelé ovcí odpovídali na dotazy týkající se mnoha aspektů chovu. Na závěr byly vypracovány návrhy, jak situaci v chovu ovcí zlepšit.
Vliv stupně příbuzenské plemenitby na reprodukční výkonnost ovcí plemene Zwartbles
Pospíšil, Jakub
Bakalářská práce je zaměřena na posouzení vlivu stupně příbuzenské plemenitby na reprodukční výkonnost u plemene ovcí Zwartbles. V literární rešerši je uveden stručný popis plemene Zwartbles, jeho historie a užitkovost. Dále obecný popis reprodukce a hodnocení reprodukční výkonnosti. Na závěr se práce zmiňuje o plemenitbě a určení stupně příbuzenské plemenitby. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na analýzu vlivu příbuzenské plemenitby na reprodukční výkonnost stáda plemene Zwartbles chovaného na ovčí farmě v Mohelnu v letech 2006 – 2021. Stádo bylo rozděleno podle stupně příbuznosti do čtyř skupin. U bahnic se hodnotilo procento narozených a odstavených mláďat. U jehňat se hodnotil přírůstek, výška nejdelšího bederního svalu a hrudníku (MLLT), výška hřbetního loje, zmasilost, váha jehňat ve sto dnech věku.
Etologické pozorovaní vybrané skupiny jehňat
Mrishchuk, Elizaveta
Tématem bakalářské práce bylo etologické pozorovaní vybrané skupiny jehňat. Tato bakalářská je složena ze dvou částí, a to z části teoretické a části praktické či experimentální. Teoretická část obsahuje jednotlivé informace o vědním oboru etologie, její charakteristice a významu, také vznik etologie, metody pozorování a rozdělení chování zvířat. Další částí literárního přehledu je popis významu chovu ovcí, chování jehňat, specifické životní projevy. Experimentální část se skládá z popisu sledovaného plemene, také z mých výsledků etologického pozorovaní a etogramů, součásti je také vyhodnocení získaných výsledků. Porovnávalo se chování čerstvě narozených jehňat, jehňat přibližně 10 dnů starých a chování měsíčních zvířat. V závěru jsem zjistila, že novorozená jehňata přes polovinu času trávila odpočinkem, čtvrtinu času se pohybovala za matkou nebo stála. Zvířata 10 dní stará odpočinkem trávila mnohém méně času než novorozená, a to jenom 30 %. U starších zvířat jsem sledovala nové životní projevy: zkoumání okolí, péči o zevnějšek nebo příjem vody. Měsíc stará zvířata v procentuálním vyjádření odpočívala ještě méně. Také klesal čas strávený sáním mléka nebo zkoumáním okolí. Ale na druhou stranu narůstal grooming.
Zhodnocení inseminace u ovcí s využitím kvality cervikálního hlenu
Čaky, František
Cílem diplomové práce je zhodnocení kvality cervikálního hlenu ve vztahu k inseminaci. Tato práce popisuje jednotlivé metody vedoucí k detekci optimálního času pro provedení inseminace tedy detekci říje, metody synchronizace ovcí a metody inseminace ovcí. V praktické části byly vyhodnoceny reprodukční ukazatelé související s inseminací, arborizace cervikálního hlenu a z toho určení optimálního času pro inseminaci a množství a další vlastnosti cervikálního hlenu.
Zhodnocení vybraných ukazatelů mléčné užitkovosti u ovcí plemene východofríská ovce
Pokorná, Michaela
Cílem této disertační práce bylo zhodnocení vlivu vybraných faktorů na ukazatele množství a kvality ovčího mléka. Do pozorování, jež probíhalo v letech 2009 a 2010 bylo zapojeno celkem 80 ovcí na první až čtvrté laktaci, s jedním až třemi jehňaty. Jednotlivé měření denní dojivosti a odběry vzorků mléka probíhali vždy v květnu až září. Ze vzorků mléka se stanovovaly: obsahy sušiny (S), tuku (T), bílkovin (B), kaseinu (Kas), syrovátkových bílkovin (SB), laktózy (L) a močoviny (Moč), dále pH, titrační kyselost (TK), syřitelnost (SYŘ), jakost sýřeniny (JS) a počet somatických buněk (PSB). Vlivy fáze laktace, pořadí laktace, četnosti vrhu a měsíce obahnění na tyto vybrané ukazatele kvality ovčího mléka byly posuzovány. V roce 2009 měla fáze laktace průkazný vliv na denní dojivost (Doj), složení ovčího mléka, pH a TK. Pořadí laktace průkazně ovlivnilo obsah B, SB, L a také SYŘ. Pokud se jedná o četnost vrhu, ta měla průkazný vliv na Doj, obsah L, TK a obsah močoviny. Měsíc obahnění poté průkazně ovlivnil Doj, obsahy S, B, Kas, L a TK. V roce 2010 měla fáze laktace průkazný vliv na Doj, složení mléka, pH, TK, SYŘ a PSB. Pořadí laktace průkazně ovlivnilo obsah S, T, L a Moč. Dále četnost vrhu měla průkazný vliv na obsah L a měsíc obahnění na obsah L a PSB. V roce 2010 se dále stalo dílčím cílem posouzení vlivu fáze laktace na zastoupení vybraných mastných kyselin v mléčném tuku a jejich dopočítaných obsahů. Fáze laktace měla v tomto případě průkazný vliv na obsahy všech sledovaných ukazatelů.
Hodnocení managementu pastvy ovcí v chráněných oblastech
Trojanová, Eva
Práce Hodnocení managementu pastvy ovcí v chráněných oblastech se zabývá problematikou využití pastvy pro výživu ovcí, etologií ovcí, především vlivy, které ovlivňují chování na pastvě, a využití pastvy při údržbě porostů v Národní přírodní rezervaci Mohelenská hadcová step. Pastevní sezóna v roce 2018 v NPR Mohelenská hadcová step probíhala od 23. 4. do 25. 5. 2018 a během ní byla provedena tři etologická snímkování. Ve dnech 9., 17. a 21. května byly zaznamenávány aktivity stáda, konkrétně ležení, stání, chůze a pastva. První pozorovaný den (9. května) byly aktivity zastoupeny v poměru: pastva 37,50 %, chůze 12,35 %, stání 5,81 % a ležení 44,34 %. Druhý den pozorování (17. května) byla pastva zaujímala 39,15 % z celkové doby pozorování, chůze 12,27 %, stání 18,95 % a ležení 29,62 %. Poslední den pozorování (21. května) byly poměry denních aktivit: pastva 34,07 %, chůze 10,25 %, stání 9,37 % a ležení 46,31 %. Aktivity byly zaznamenávány i v závislosti na stanoviště a byl zkoumán vliv teploty vzduchu na chování ovcí. Výsledky jsou zpracovány tabulkách a grafech v přílohové části práce.
Přítomnost mykotoxinu - aflatoxinu M1 v mléce
UHLÍKOVÁ, Tereza
Mykotoxiny jakožto sekundární produkty plísní mohou kontaminovat krmiva a metabolickou cestou v těle dojnice se dostávat do mléka. Nejvíce sledovaným mykotoxinem v souvislosti s kontaminací mléka je aflatoxin M1 (AFM1). V literárním přehledu práce je kladen zřetel na identifikaci jednotlivých druhů mykotoxinů a jejich přenos do mléka, dále je věnována pozornost souhrnu dosavadních výsledků monitoringu aflatoxinů v mléce, negativním účinkům mykotoxinů na zdraví a možnostem stanovení mykotoxinů. Praktická část se skládá ze dvou podkapitol, a to monitoringu AFM1 v syrovém mléce krav, ovcí a koz v letech 2006-2020 z dat Státní veterinární správy ČR, kde je vyhodnocen faktor sledovaného období a druhu mléka na obsah AFM1 v syrovém mléce. Druhá část interpretuje výsledky monitoringu AFM1 v nakupovaném syrovém kravském mléce dodávaném do mlékárenského závodu.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 118 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.