| |
|
Možnosti a způsoby využití kalů a sedimentů z ČOV
VaZ s.r.o., Mšec ; ALBERG s.r.o., Moravská Třebová ; AGRO-EKO, Ostrava ; ASLAB ; Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno, oddělení agrochemie, půdy a výživy rostlin, Plzeň ; Státní zdravotní ústav, Praha ; Výzkumný ústav vodohospodářský T.G. Masaryka, Praha ; Koruna, Ivan ; Kolaříková, B. ; Šimon, Jan ; Sedláček, Miroslav ; Holuša, Václav ; Sezima, Tomáš ; Pospíšilová, Eva ; Petrášek, K. ; Chvátal, Vladislav ; Matějů, Ladislava ; Zimová, Magdalena ; Michalová, Marie
Využití a odstraňování kalů z ČOV v ČR. Rešerše za období roku 2003. Současný stav, provozní poznatky - vyhodnocení schopností hlavních producentů kalu využít kaly v zemědělství. Ekonomická úvaha - posouzení procesu využívání a odstraňování kalů v ČR v regionu Svitavska. Poloprovozní ověření recyklace ČOV kalů. Vliv aplikace kalů na zemědělskou půdu a rostlinnou produkci. Kaly z ČOV v ČR, zejména se zaměřením na mikrobiologické ukazatele.
|
|
Možnosti a způsoby využití kalů a sedimentů z ČOV: Návrh a ověření metod sledování vybraných ekologických, fyzikálních a energetických ukazatelů v procesu výroby fermentátu (rychlokompostu) a alternativního paliva EKOFERM a způsoby jejich ověření na krajském referenčním pracovišti v Albrechticích, okres Karviná
AGRO-EKO, Ostrava ; Brožková, Zuzana ; Holuša, Václav ; Suk, Michal
Na technologické lince v Albrechticích probíhala měření prováděných, jejichž cílem je návrh a ověření metod sledování procesu přípravy směsi a vlastního fermentačního procesu, zjišťování změn základních vlastností fermentátu v závislosti na podmínkách a na různých poměrech mísení vstupních surovin. Jedná se především o sledování změn mikrobiálního znečištění a organických kontaminant v procesu fermentace, včetně sledování změn v obsahu jednotlivých nutrientů. Měření prokázala, že fermentační proces a tím i parametry výstupního produktu lze určitými způsoby regulovat a že udržování vysokých teplot během procesu fermentace vede k hygienizaci, tj. likvidaci nežádoucích patogenních mikroorganismů, které se ve směsi vyskytují. Sledování změn v obsahu rizikových látek (PAU, NEL, AOX) ukázala, že u NEL a AOX došlo v rámci 8-denní fermentace ke snížení množství oproti vstupu o 22 %. Obsah PAU zůstal nezměněn.
|
| |
| |
| |
| |
| |
| |
|
Zpracování Realizačního programu ČR pro kaly z čistíren odpadních vod
Dohányos, Michal
Realizační program ČR pro kaly z čistíren odpadních vod je rozdělen do kapitol: Úvod do problematiky, SWOT analýza, Cíle vyplývající z POH ČR, Harmonogram zpracování RP, Legislativa, normy, nástroje, Současný stav kalové problematiky, Množství a produkce čistírenských kalů, Doporučené způsoby a technologie nakládání s kaly, Případové studie – vzorové příklady (alternativní možnosti zpracování čistírenských kalů, modelové stanovení možnosti strategie likvidace kalu, termické zpracování kalů, návrh a ověření metod sledování vybraných ekologických, fyzikálních a energetických ukazatelů na krajském referenčním pracovišti a Albrechticích, okres Karviná), Návrhy pilotních projektů.
|