Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv silážních inokulantů na bachorovou degradovatelnost škrobu silážovaného kukuřičného zrna
Valentová, Miroslava
Bachorová degradovatelnost škrobu je důležitý ukazatel využití škrobu bachorovou mikroflórou. Udává poměr mezi škrobem, který je v bachoru fermentován, a škrobem, který bachorovému trávení uniká. Stanovení bachorové degradovatelnosti škrobu je důležité nejen z hlediska užitkovosti a zdraví dojnic, ale i z pohledu ekonomiky chovu. Kukuřičný škrob oproti škrobu ostatních obilovin vykazuje nižší bachorovou degradovatelnost, což je předpokladem efektivnějšího využití zvířaty. Cílem diplomové práce bylo posoudit vliv silážních inokulantů na kvalitu fermentačního procesu, chemické složení siláže a míru bachorové degradovatelnosti škrobu u modelových siláží z mechanicky upraveného kukuřičného zrna. Bachorová degradovatelnost škrobu byla stanovena metodou in sacco. Ošetření hmoty silážními aditivy nemělo statisticky průkazný vliv ani na chemické složení, ani na bachorovou degradovatelnost škrobu. Při hodnocení fermentačního procesu byl u aplikace silážního inokulantu zjištěn statisticky průkazný vliv (P<0,05) na obsah sušiny, hodnotu pH, obsah amoniaku, kyseliny octové, poměr kyseliny mléčné a octové a etanolu. U siláží ošetřených inokulantem byl statisticky průkazně vyšší obsah sušiny (695,36 +- 2,342 g/kg) a statisticky průkazný nižší hodnota pH (3,99+-0,002) oproti kontrole. U kyselosti vodního výluhu ani v obsahu konzervující kyseliny mléčné nebyl zjištěn statisticky průkazný rozdíl. U inokulované siláže byl statisticky průkazně nižší obsah kyseliny octové (4,10 +- 0,157g/kg sušiny). Obsah kyseliny propionové i nežádoucí kyseliny máselné nebyl u žádné siláže zjištěn. U celkového obsahu kvasných kyselin nebyl prokázán statisticky průkazný rozdíl. Obsah amoniaku, který reprezentuje rozklad dusíkatých látek, byl u inokulované siláže statisticky průkazně nižší (0,53 +- 0,031g/kg sušiny) než u neošetřené siláže a stejně tak byl statisticky průkazně nižší i obsahu etanolu (0,94 +- 0,145g/kg sušiny). Použití silážního inokulantu nemělo statisticky průkazný vliv na KVV, obsah kyseliny mléčné a sumu kyselin.

Viz též: podobná jména autorů
9 VALENTOVÁ, Marie
13 VALENTOVÁ, Markéta
5 VALENTOVÁ, Martina
8 VALENTOVÁ, Michaela
2 Valentová, Marcela
1 Valentová, Mariana
9 Valentová, Marie
13 Valentová, Markéta
4 Valentová, Marta
5 Valentová, Martina
8 Valentová, Michaela
5 Valentová, Monika
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.