|
Tvorba a ověřování pracovních listů z chemie pro žáky nižších stupňů víceletých gymnázií.
Tříska, Jan ; Hybelbauerová, Simona (vedoucí práce) ; Teplá, Milada (oponent)
Zařazování učebních úloh určených k osvojování učiva je žádoucí ve většině naukových předmětů. Tato diplomová práce se zabývá tvorbou pracovních listů z chemie pro žáky 8. a 9. ročníků základních škol a pro žáky odpovídajících stupňů víceletých gymnázií. Součástí práce je rešerše současné literatury, především vybraných pracovních sešitů a dostupných pracovních listů na internetu. Hlavní náplní práce je tvorba pracovních listů na různá témata z učiva chemie podle RVP ZV. Vytvořené pracovní listy byly ověřovány na dvou školách a vyhodnocovány. Práce přináší nové možnosti, jak pojmout výuku některých témat z chemie s využitím připravených pracovních listů, které obsahují především úlohy na osvojování nového učiva.
|
|
Chemická termodynamika ve výuce chemie na vyšším gymnáziu
Tříska, Jan ; Teplý, Pavel (vedoucí práce) ; Šmejkal, Petr (oponent)
Tato bakalářská práce je zaměřena na výuku chemické termodynamiky na čtyřletém gymnáziu nebo v odpovídajících ročnících víceletého gymnázia. Teoretická část práce se zabývá analýzou současně platných kurikulárních dokumentů, východiskem je Rámcový vzdělávací program pro gymnázia. Následně na několika příkladech Školních vzdělávacích programů uvádí, v jakém rozsahu se vyučuje chemická termodynamika, a do kterých ročníků je toto téma zařazeno. Součástí je i recenze nejpoužívanější středoškolských učebnic. Předmětem praktické části práce jsou učební texty připravené pro výuku chemické termodynamiky na vyšším gymnáziu, které jsou určeny žákům jako studijní materiál namísto učebnice. Tyto učební texty jsou vytvořeny tak, aby byly reálně využitelné při výuce chemie na vyšším gymnáziu v povinných i volitelných předmětech. Obsahují stručný výklad učiva a učební úlohy, které podporují žáky k aktivitě při hodinách. Mají všechny náležitosti středoškolské učebnice a detailně prezentují veškeré středoškolské učivo chemické termodynamiky a termochemie. Oba učební texty obsahují ve svém závěru i a autorská řešení úloh pro učitele.
|
|
The relationships of soil CO2 flux with selected Norway spruce root parameters and sterol content in the soil
Holub, Filip ; Fabiánek, Tomáš ; Večeřová, Kristýna ; Moos, Martin ; Oravec, Michal ; Tříska, Jan ; Marková, I. ; Edwards, Magda ; Cudlín, Pavel
The flow of CO2 from the soil is a very important part of the carbon cycle in an ecosystem. The aim of our work was to determine how roots and rhizospheric fungi contribute to CO2 flux from the soil. Preliminary results from two years of research are presented. The research on how root biomass as well as ergosterol and phytosterol contents in roots and soil affected CO2 flux from the soil was conducted in a 108-year-old Norway spruce (Picea abies (L.) Karst.) forest in the Drahany Highlands during 2010 and 2011. CO2 flow was measured using a LI-8100 portable closed gasometric system (Li-Cor, USA). The dry weight and volume of individual root categories (< 1 mm, 1–2 mm, 2–5 mm, > 5 mm), C and N contents in the roots, as well as ergosterol, β-sitosterol, and campesterol contents in the soil and roots were determined from root-containing soil samples located in the circular measurement chamber. In addition, sterol content was determined in the soil only. Our soil respiration results correspond with the findings of Buchman (2000) who found respiration values between 5–7 μmol CO2 m−2 s−1 in a 111-year-old spruce forest. A significant influence on soil respiration was proven only for sitosterol content in the soil. The relationships among soil CO2 flux, root characteristics, and nitrogen and sterol contents in the roots and soil are discussed.
|
| |
| |
|
Ensolisation-silylation reaction study of selected steroids
Hehenberger, A. ; Kotas, Petr ; Tříska, Jan
For the purposes of trace analysis of 1,4-androstadiene-3,17-dione (ADD), 1,4-androstadiene-3-one-17β-ol (Boldenone) and 17-β-estradiol in water, waste water, soil and for the further phytosterols transformation studies the enolisation-silylation reaction was studied using MSTFA and BSTFA with different catalysts as derivatization reagents. The different reaction conditions and stability of the products was also studied using GC-MS technique.
Plný tet: Enolisation-sylylation reaction study of selected_2014_Hehenberger_Triska_SbornikCECE - PDF Plný text: content.csg - PDF
|
|
Influence of cultivation conditions relating to climatic change on the selected polyphenol content in grapevine plants
Tříska, Jan ; Balík, J. ; Vrchotová, Naděžda ; Mikeš, O.
Winegrowing is highly climate sensitive. Even small changes in temperature could have big impacts on the whole industry. Because of the relatively high crop value, many growers can aff ord to invest in adaptation resources that might not be feasible for less valuable crops. Th ere are two basic types of response to climate change: working to adapt to or manage the impacts experienced, and trying to prevent or minimize further change (mitigation). Th ese are not mutually exclusive, and in fact, both are increasingly regarded as necessary. In our contribution we will discuss the eff ects of drought, irrigation and cultivation in greenhouses in comparison to cultivation in vineyards on the content of trans-piceid and trans-resveratrol in white and blue varieties of Vitis vinifera plants.
|
|
Long term investigation of resveratrol content in moravian red wines in relation to climate conditions
Vrchotová, Naděžda ; Tříska, Jan ; Totušek, J. ; Balík, J.
The considerable commercial importance of wine together with the necessary quality control and investigation of the biological quality of constituent compounds leads to the development of adequate and reliable methods for the determination of macro- and micro-components in wine. Although wine contains a large amount of known compounds e.g. volatile (fl avour compounds), semi-volatile (phenolic) and non-volatile components (pigments), new compounds from all the above mentioned classes are still found in wine and are under heavy investigation, especially regarding their biological activity and their relation to the vinifi cation processes. Th e most signifi cant and famous due to the so-called French paradox is resveratrol-3,4´,5-trihydroxystilbene. Resveratrol is a stress metabolite formed in the grapevine in response to abiotic (UV irradiation) and biotic stresses (Botrytis cinerea). UV irradiation transforms trans isomer to cis form. But according the recent literature cis resveratrol could be also a result of organic farming – natural means of defence in organic viticulture against fungal infections. In our study we have investigated resveratrol content in diff erent vineyards in relation to annual mean temperature, precipitation and sun irradiation.
|
| |
| |