Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Návrh technologie výroby a výrobní linky pro výrobu pístů
Vilhelm, Michal ; Pešek, Petr (oponent) ; Píška, Miroslav (vedoucí práce)
Diplomová práce pojednává o komplexní technologické přípravě výroby pístů, tj. technologické přípravě a technologické části projektové přípravy. Obsahem technologické přípravy výroby je určení počtu a pořadí technologických operací, kontrolních plánů, výběr vhodných výrobních strojů s využitím progresivních metod výroby, návrh nástrojů a přípravků pro upínání pístů a volba řezných podmínek pro jednotlivé úseky obrábění. Technologická část projektové přípravy výroby určuje vztahy mezi jednotlivými prvky výrobního systému, tj. prostorových a časových nároků pracovních, technologických, manipulačních, kontrolních a dalších činností s maximálním využitím automatizace pro zvýšení produktivity práce a ekonomické efektivity výrobního procesu. Cílem je návrh optimální technologie výroby pístů pro dosažení maximální produktivity a hospodárnosti výroby.
Proměny tradiční ruské kuchyně v rámci ruské jídelní kultury (úvod do problematiky)
Pešek, Petr
Jídlo je primární a základní životní potřeba člověka. Biologicky zdědil člověk po svých vývojových předcích eurifagii (všežravost) - schopnost konzumovat prakticky všechny druhy potravy. Stravovací typ všech lidských kultur se vyvíjel (u některých etnik ještě vyvíjí) v závislosti na způsobu opatřování potravy - od prvotního nediferencovaného loveckosběračského přes intenzivně lovecký až k zemědělsko-pasteveckému. Právě zemědělská revoluce znamenala největší proměnu v lidském stravování. "U všech zemědělských národů (s částečnou výjimkou severských kočovných pastevců) se stal hlavním zdrojem kalorií rostlinný škrob - v Evropě a Západní Asii hlavně pšenice a ječmen. Kromě toho se v převážné části Eurasie stala pravidelnou konzumace mléka a mléčných výrobků ". 1 Tyto základní zdroje škrobů a bílkovin byly po tisíciletí doplňovány dalšími plodinami - luštěninami, zeleninami a ovocem, šířících se z center vzniku kulturních rostlin.2 Charakter stravování byl vždy jedním z nejdůležitějších projevů etnicity daného národa. Protože je přijímání potravy jedna ze základních podmínek přežití, systém stravování se vytvářel již od prvopočátků vzniku a formování každého etnika jako výslednice denní stravy každé rodiny a každého jednotlivého člověka. Východiskem stravovacího systému všech vyspělých kultur je zemědělská...
Radikální islamismus v západní Evropě jako příčina možné redefinice liberálně-demokratického modelu
Pešek, Petr ; Mlejnek, Josef (vedoucí práce) ; Charvát, Jan (oponent)
Diplomová práce "Radikální islamismus v západní Evropě jako příčina možné redefinice liberálně-demokratického modelu" pojednává o vlivu, který mají projevy politického islámu - a zvláště pak v jeho extrémních formách - na podobu současné liberální demokracie. Zabývá se příčinami problému, a to zvláště poválečným přílivem převážně muslimských imigrantů do západní Evropy a potížemi s jejich integrací. V teoretické rovině popisuje přístupy vybraných autorů k otázce radikálního islamismu a jeho dopadů na demokratické hodnoty a pravidla. Hlavní část práce je věnována rozboru konkrétních konfliktních témat: sporům o nošení islámských šátků, debatám o stavbách mešit a pokusům o zavádění islámského práva šaría do západních právních systémů. Kromě těchto vybraných otázek jsou v zestručněné podobě popsána i další konfliktní témata od reakcí na publikování knihy Satanské verše a karikatur proroka Muhammada přes spory o učební látku ve třídách s muslimskými žáky až po zapojení muslimů do politiky. V závěru práce se pokouším nastínit budoucí vývoj kolize mezi radikálním islamismem a principy liberální demokracie západního typu, a to i s využitím předpovědí některých známých badatelů.
Proměny tradiční ruské kuchyně v rámci ruské jídelní kultury (úvod do problematiky)
Pešek, Petr
Jídlo je primární a základní životní potřeba člověka. Biologicky zdědil člověk po svých vývojových předcích eurifagii (všežravost) - schopnost konzumovat prakticky všechny druhy potravy. Stravovací typ všech lidských kultur se vyvíjel (u některých etnik ještě vyvíjí) v závislosti na způsobu opatřování potravy - od prvotního nediferencovaného loveckosběračského přes intenzivně lovecký až k zemědělsko-pasteveckému. Právě zemědělská revoluce znamenala největší proměnu v lidském stravování. "U všech zemědělských národů (s částečnou výjimkou severských kočovných pastevců) se stal hlavním zdrojem kalorií rostlinný škrob - v Evropě a Západní Asii hlavně pšenice a ječmen. Kromě toho se v převážné části Eurasie stala pravidelnou konzumace mléka a mléčných výrobků ". 1 Tyto základní zdroje škrobů a bílkovin byly po tisíciletí doplňovány dalšími plodinami - luštěninami, zeleninami a ovocem, šířících se z center vzniku kulturních rostlin.2 Charakter stravování byl vždy jedním z nejdůležitějších projevů etnicity daného národa. Protože je přijímání potravy jedna ze základních podmínek přežití, systém stravování se vytvářel již od prvopočátků vzniku a formování každého etnika jako výslednice denní stravy každé rodiny a každého jednotlivého člověka. Východiskem stravovacího systému všech vyspělých kultur je zemědělská...
Proměny tradiční ruské kuchyně v rámci ruské jídelní kultury (úvod do problematiky)
Pešek, Petr ; Chlupáčová, Kamila (oponent) ; Uličná, Olga (vedoucí práce)
Jídlo je primární a základní životní potřeba člověka. Biologicky zdědil člověk po svých vývojových předcích eurifagii (všežravost) - schopnost konzumovat prakticky všechny druhy potravy. Stravovací typ všech lidských kultur se vyvíjel (u některých etnik ještě vyvíjí) v závislosti na způsobu opatřování potravy - od prvotního nediferencovaného loveckosběračského přes intenzivně lovecký až k zemědělsko-pasteveckému. Právě zemědělská revoluce znamenala největší proměnu v lidském stravování. "U všech zemědělských národů (s částečnou výjimkou severských kočovných pastevců) se stal hlavním zdrojem kalorií rostlinný škrob - v Evropě a Západní Asii hlavně pšenice a ječmen. Kromě toho se v převážné části Eurasie stala pravidelnou konzumace mléka a mléčných výrobků ". 1 Tyto základní zdroje škrobů a bílkovin byly po tisíciletí doplňovány dalšími plodinami - luštěninami, zeleninami a ovocem, šířících se z center vzniku kulturních rostlin.2 Charakter stravování byl vždy jedním z nejdůležitějších projevů etnicity daného národa. Protože je přijímání potravy jedna ze základních podmínek přežití, systém stravování se vytvářel již od prvopočátků vzniku a formování každého etnika jako výslednice denní stravy každé rodiny a každého jednotlivého člověka. Východiskem stravovacího systému všech vyspělých kultur je zemědělská...
Návrh technologie výroby a výrobní linky pro výrobu pístů
Vilhelm, Michal ; Pešek, Petr (oponent) ; Píška, Miroslav (vedoucí práce)
Diplomová práce pojednává o komplexní technologické přípravě výroby pístů, tj. technologické přípravě a technologické části projektové přípravy. Obsahem technologické přípravy výroby je určení počtu a pořadí technologických operací, kontrolních plánů, výběr vhodných výrobních strojů s využitím progresivních metod výroby, návrh nástrojů a přípravků pro upínání pístů a volba řezných podmínek pro jednotlivé úseky obrábění. Technologická část projektové přípravy výroby určuje vztahy mezi jednotlivými prvky výrobního systému, tj. prostorových a časových nároků pracovních, technologických, manipulačních, kontrolních a dalších činností s maximálním využitím automatizace pro zvýšení produktivity práce a ekonomické efektivity výrobního procesu. Cílem je návrh optimální technologie výroby pístů pro dosažení maximální produktivity a hospodárnosti výroby.
Slavní matematikové dávné i nedávné minulosti
PEŠEK, Petr
Slavní matematikové dávné i nedávné minulosti\\
Bankovnictví ve vybraných státech
Pešek, Petr ; Křížek, Tomáš (vedoucí práce)
Bakalářská práce se zabývá vzájemným porovnáním bankovních systémů České republiky a Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Porovnání je provedeno prostřednictvím samostatně zvolených obecných a finančních ukazatelů a charakteristik, které přehledně a srozumitelně vystihují oba bankovní systémy. Cílem práce je především oba systémy porovnat na základě nejnovějších dat a údajů a zároveň vystihnout významné rozdíly, ve kterých se od sebe odlišují.

Viz též: podobná jména autorů
11 PEŠEK, Pavel
11 Pešek, Pavel
8 Pešek, Petr
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.