Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Strava žen s gestačním diabetem
Kuchařová, Miroslava ; Krejčí, Hana (vedoucí práce) ; Anderlová, Kateřina (oponent)
Diplomová práce s názvem "Strava žen s gestačním diabetem" se věnuje problematice stravovacích návyků a životního stylu žen, u nichž bylo v průběhu těhotenství diagnostikováno onemocnění gestační diabetes mellitus. Teoretická část práce popisuje u onemocnění jeho definici, příčiny a mechanismus vzniku, následky pro matku i plod a věnuje se také diagnostickým postupům a všem možnostem léčby. Detailněji je rozebrána diagnostická metoda pomocí zátěžového testu oGTT a také diabetická dieta, která je spolu s dalšími režimovými opatřeními (hlavně fyzickou aktivitou) první volbou při léčbě těhotenské cukrovky. Praktická část diplomové práce obsahuje výsledky dotazníkového šetření u dvou skupin těhotných žen - s již diagnostikovaným gestačním diabetem a před jeho diagnostikou při testu oGTT. Předkládá také výsledky analýzy jídelníčků žen s GDM, které byly zpracovávány ve stravovacím programu NutriPro Expert, a poté porovnány s aktuálními výživovými doporučeními pro těhotné a kojící ženy. Cílem této práce bylo zmapovat stravovací návyky a životní styl žen s gestačním diabetem a porovnat, zda splňují současná výživová doporučení. Cílem bylo také porovnat stravovací návyky a životní styl žen s GDM se stravovacími návyky a životním stylem těhotných žen před diagnostikou onemocnění a odhalit, zda existuje možná...
Bezlepková dieta - realita v restauračních zařízeních
KUCHAŘOVÁ, Miroslava
Bakalářská práce s názvem "Bezlepková dieta realita v restauračních zařízeních" se zabývá problematikou dostupnosti bezlepkových jídel v restauračních zařízeních různého typu a možností zákazníků s intolerancí lepku během stravování se mimo domov. Teoretická část práce nejprve popisuje onemocnění zvané "celiakie". Je zde uvedeno i srovnání s dalšími formami intolerance lepku. Následuje problematika označování alergenů, která s bezlepkovou dietou velmi úzce souvisí. Další část je věnována charakteristice restauračních zařízení, a nakonec je přiblížena oblast, ve které byla prováděna výzkumná část práce tedy oblast města České Budějovice a města Klatovy. Cílem bakalářské práce bylo prozkoumat nabídku bezlepkových jídel v různých typech restauračních zařízení v těchto městech, a také informovanost kuchařů o zásadách a přípravě bezlepkové diety. Dále porovnat výživové hodnoty v týdenním jídelníčku pro tuto dietu s doporučeními pro dietu racionální a představit několik jídel v bezlepkové úpravě. Praktická část bakalářské práce byla zpracovávána kombinací kvantitativní a kvalitativní metody výzkumu. Výzkumný soubor tvořilo 20 restauračních zařízení 10 v Českých Budějovicích a 10 v Klatovech. Kvantitativní metodu zastupuje sekundární analýza jídelních lístků vybraných restauračních zařízení, kvalitativní metodu pak polostrukturované rozhovory se zástupci těchto restaurací. Výsledky analýzy jídelních lístků jsou zaznamenány do tabulek programu Excel. Rozhovory byly následně zpracovány metodou myšlenkových map. Týdenní jídelníček pro bezlepkovou dietu pak pomocí stravovacího programu "Nutriservis Professional". Výstupy z něj byly porovnány s doporučenými hodnotami pro dietu racionální. Výsledkem analýzy jídelních lístků je zjištění, že běžná restaurační zařízení nemají dostatečnou nabídku pokrmů, uvedených jako bezlepkových. Na druhou stranu se zastoupením přirozeně bezlepkových jídel už to tak zlé není. Navíc z analýzy rozhovorů vyplývá, že není problém se na úpravě jídla domluvit. Neuspokojivé je ale značení alergenů, a také znalosti kuchařů o bezlepkové dietě. Ze srovnání bezlepkové diety s dietou racionální vyplynulo, že není nijak výrazný rozdíl mezi doporučeními a výsledným množstvím živin. To potvrzuje, že dieta bezlepková je plnohodnotná.

Viz též: podobná jména autorů
2 Kuchařová, Mariana
2 Kuchařová, Markéta
4 Kuchařová, Martina
5 Kuchařová, Michaela
2 Kuchařová, Milena
2 Kuchařová, Miroslava
2 Kuchařová, Monika
2 Kuchárová, Marta
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.